Nytt VD-jobb för Reinhold Geijer

Reinhold Geijer, före detta finanschef på Telia, gör comeback i direktörssammanhang drygt ett och ett halvt år efter att han fått sparken som VD från Föreningssparbanken. Inom kort till träder han som VD för det betydligt mer anonyma fastighetsbolaget Nordisk Renting.

Sedan Reinhold Geijer lämnade jobbet som finanschef för Telia i oktober förra året, strax efter att han åkt ut med huvudet före från VD-posten i Föreningssparbanken, har det varit tyst om honom. Inom kort tar han över VD-posten i Nordisk Renting från avgående Göte Dahlin, som istälet blir vice styrelseordförande.

Nordisk Renting äger fastigheter för cirka 12 miljarder kronor och har ett bestånd som omfattar närmare 170 fastigheter i Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Holland, Schweiz och England. Affärsidén är förvärv, leasing och försäljning av fastigheter och största ägare i bolaget är Nordea som kontrollerar 40 procent, riskkapitalbolaget Atle, 35 procent och Sjätte AP-fonden 25 procent.

Vad är det roligaste med Nordisk Renting? ”Det ligger väldigt rätt i tiden. Många företag väljer nu att fokusera på sin kärnverksamhet och för att kunna det krävs det i många fall att man lättar på balansräkningen och säljer av tillgångar som till exempel fastigheter. På det sättet är det ett intressant klimat att göra affärer nu. För företagens del är leasing också ett sätt att både äta kakan och ha den kvar – eftersom de kan välja att köpa tillbaka bolag de en gång sålt till oss om de skulle vilja i ett senare skede. Dessutom har bolaget haft en stark utveckling och har en intressant ägarkrets.”

Vad är det som är så intressant med den? ”Framförallt de kontakter den ger upphov till. Nordea har ett mycket starkt nätverk i Norden och Atle har ju via sin nya ägare, riskkapitalbolaget 3i, ett stort internationellt nätverk. Även Sjätte AP-fonden är en stabil ägare som ger ytterligare dignitet till bolaget.”

Vad ser du som din främsta uppgift som ny VD i bolaget? ”I första hand att bredda verksamheten geografiskt. I dagsläget är vi starka i Sverige och Finland men vi avser att fördjupa och öka verksamheten i Norge och Danmark. I övrigt är bolaget redan inne på ett bra spår vad gäller att liera sig med starka företag och göra rätt stora affärer – den inslagna vägen ska vi fortsätta på.”

Det blev väldigt tyst runt dig sedan du lämnade Telia, vad har du gjort sedan dess? ”Jag har varit verksam i några styrelseuppdrag, BTS som nyligen gick till börsen, Nefab och Sjunde AP-fonden. Och så har jag fungerat som rådgivare i riskkapitalbolaget Nordico Invest.” (Ägt av Bank of America Equity Partners, KF samt ett antal svenska institutioner, reds. anm.).

Apropå Telia, är Nordic Telecom-sammanslagningen den bästa lösningen för bolaget? ”Jag tror att jag ska avstå från att uttala mig om vad som vore det bäst för just Telia. Det är svårt att säga vad som kommer att hända, men någon typ av konstellation är ett måste. Om de nordiska telebolagen ska kunna hävda sig i större sammanhang krävs det absolut att några går samman. Det går att dra paralleller till vad som händer på banksidan just nu, där man också ser bolag gå samman för att bli starkare.”

Du har även suttit som VD för Föreningssparbanken, vad tror du om fusionen med SEB? ”Jag tycker att det är en bra affär och jag tror att den kommer att gå igenom. Det finns mycket erfarenhet av fusioner i de båda organisationerna, det kommer säkert att gå bra.”

Hoppsan. Annars är det väl just tidigare fusionserfarenheter och de förestående integrationsprocesserna som kan komma att äventyra hela projektet? ”Visst finns det stora kulturskillnader mellan bankerna, men de kompletterar varandra väl. I mitt tycke har de de bästa förutsättningar för att lyckas.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.