Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Obama: Det håller inte

2011-01-26 06:41

"Vi måste konfrontera det faktum att vår regering spenderar mer än den tar in", sade Barack Obama i ett tal i går kväll. Nu väntar åtgärder.

USA:s budgetunderskott är inte hållbart och vissa federala utgifter måste frysas samtidigt som investeringarna måste hållas uppe för att försäkra landets konkurrenskraft på den globala marknaden.

Det sade USA:s president Barack Obama i sitt årliga State of the Union-tal i kongressen under natten mot onsdagen, enligt Bloomberg News.

I talet föreslog presidenten en frysning av icke-försvarsutgifter som skulle spara 400 miljarder dollar från budgeten under det kommande årtiondet och han rekommenderade också ytterligare besparingar på 78 miljarder dollar i försvarsbudgeten.

- Vi måste konfrontera det faktum att vår regering spenderar mer än den tar in. Det är inte hållbart, sade Barack Obama.

De frysta utgifterna skulle inte beröra socialförsäkringarna, Medicare, Medicaid, inrikes säkerhet, försvarsdepartementet eller räntebetalningarna på den nationella skulden.

Samtidigt som utgiftsnivåerna ska sänkas efterlyste presidenten att pengarna används till att förbättra skolor, uppmuntra innovation och till att bygga vägar, järnvägar och telekommunikationsnätverk.

- På spel står huruvida nya jobb och industrier slår rot i det här landet, eller någon annanstans, sade han.

Presidenten fokuserade i sitt tal på åtgärder som han sade är nödvändiga för att få fart på ekonomin. Demokrater och republikaner måste också stiga fram och ta sitt "gemensamma ansvar" att regera, inklusive att ta steg för att minska budgetunderskottet, som förra året uppgick till 1.300 miljarder dollar.

Barack Obama varnade i talet mot djupa generella besparingar.

"Att skära i underskottet genom att tömma våra investeringar i innovation och utbildning skulle vara som att försöka göra ett överfullt flygplan lättare genom att ta bort motorn. Det kanske först får dig att känna som om du flyger högt, men det tar inte lång tid innan du känner av påverkan", sade han.

Republikanerna har redan kritiserat Barack Obamas föreslagna budgetfrysningar och sagt att det inte är det som behövs för att få kontroll över de federala utgifterna.

"Vi står inför en krossande skuldbörda. Det som var en finanspolitisk utmaning är nu en finanspolitisk kris", sade republikanen Paul Ryan, Wisconsin, och ordförande för representanthusets budgetutskott.

I talet sade Barack Obama också att han var öppen för förändringar om hälsovårdsreformen, som blev lag förra året, men han vill inte riva upp den, vilket många republikaner sagt sig vilja göra.

Presidenten sade vidare att bolagsskatten skulle kunna sänkas och skattesystemet förenklas för att stänga kryphål. Han upprepade också sitt mål att fördubbla USA:s export till 2014 och efterlyste en utvidgad höghastighetsjärnväg och trådlöst nätverk över hela landet, samt en permanent skattekredit för college-undervisning.

Ett annat mål är att USA före 2035 ska producera 80 procent av sin elektricitet genom "rena" energikällor.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom