Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Obama fick igenom Iran-avtalet i senaten

2015-09-11 06:29

Motståndare mot kärnenergiavtalet med Iran misslyckades under gårdagen med att hejda avtalet i den amerikanska senaten, då president Barack Obama fick tillräckligt många röster bakom sig.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Samtliga republikaner och en handfull demokrater hade motsatt sig kärnenergiavtalet, men i början av september stod det klart att Obama hade tillräckligt med stöd i senaten för att få igenom avtalet. 60 röster krävdes för att sätta stopp för avtalet och därmed tvinga presidenten att använda sitt veto. Röstsiffrorna blev 58-42.

"Idag tog senaten ett historiskt steg framåt och röstade för att tillåta USA att arbeta med våra internationella partners för att möjliggöra implementeringen av en omfattande, långsiktig överenskommelse som kommer förhindra Iran från att anskaffa kärnvapen", sade Obama i ett uttalande efter omröstningen.

Avtalet som slöts med Iran den 14 juli ska avhålla landet från att skaffa kärnvapen, i utbyte mot avvecklade sanktioner.

EU-kommissionens har tidigare meddelat att EU kommer att undersöka huruvida sanktionerna mot Irans oljeexport kan avvecklas vid slutet av 2015 eller början av 2016. Enligt Iran kan landets produktion öka med 1 miljon fat per dag inom ett år efter att sanktionerna lyfts.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom