Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Obama har varit en stor besvikelse"

2012-11-08 14:17
Foto: AP

Barack Obama vann en betryggande seger. Men i hans eget läger är uppgivenheten ändå stor.

Obama vann valet i USA stort. Han förlorade inga så kallade ”swing states” och trots att analytiker före valet trodde på ett jämt lopp fick Barack Obama 303 elektorsröster jämfört med Mitt Romneys 206.

I går onsdag bjöd stiftelsen Harald Edelstam in till en frågestund med stiftelsens politiske rådgivare Ellis Wohlner som kommenterade valutgången. Han är född i USA och följer landets politik noggrant. Wohlner anser att mycket är på väg åt fel håll i USA. Inte minst ur ett demokratiskt perspektiv.

- 5,8 miljoner personer sitter i fängelse eller har suttit och har ingen rösträtt. Jag kan möjligvis köpa att man inte har rätt att rösta när man sitter inne för grova brott, men i flera stater har den som avtjänat sitt straff inte heller rösträtt. Det är oacceptabelt.

Han är också kritisk mot det faktum att det har blivit svårare för fattiga och lägre utbildade att rösta.

- Det räcker exempelvis inte längre med vanliga id-handlingar för att rösta, utan man måste ha körkort. Många mindre bemedlade har inte körkort, säger Wohlner.

Han nämner också att fler stater ägnar sig åt så kallad ”gerrymandering”, där den som sitter vid makten drar distriktsgränserna i staten så att det gynnar ens eget parti.

Ellis Wohlner oroar sig också för det alltmer polariserade USA, där vita män röstade på Mitt Romney, medan kvinnor, yngre, svarta, latinos mm röstar på Barack Obama.  Några större förväntningar på att Barack Obama ska genomföra omfattande reformer har han inte.

- Obama har varit en stor besvikelse när det kommer till mänskliga rättigheter och krigföringen. Han gick heller inte tillräckligt långt i ”Obamacare”. Under de kommande två åren kommer han knappast att kunna göra mer, med tanke på att han inte har med sig kongressen, säger Ellis Wohlner.

Han är inte den enda som vittnar om en stor uppgivenhet i det demokratiska lägret.

Obama har inte har lyckats inbringa det hopp om förändring som han gjorde vid förra valet och under kampanjen lyckades presidenten bara locka en bråkdel av de åhörare han lockade för fyra år sedan.

När Obama höll sitt segertal under gårdagen var mycket av glöden borta och flera är de demokrater som inte heller ser särskilt optimistiskt på framtiden.

En av hans tjänsteman vid högkvartetet i Chicago uppvisade i en intervju med CNN stor besvikelse över att demokraterna inte fått kontroll över representanthuset. Därmed är läget lika låst som före valet. Men i besvikelsen ligger också det att Barack Obama verkar sakna den politiska fingertoppskänsla som behövs för att få igenom sina förslag när majoritet i kongressen saknas.

Under kampanjen stod Obama heller inte bakom demokratiska kandidater på det sätt som de förväntat sig och han anklagas för att ha besökt stater för att ta emot kampanjpengar i stället för att bygga ett team med sina egna. Därför är tilltron till Barack Obama stukad. Få tror att särskilt mycket förändring kommer att äga rum. I alla fall under de första två åren, innan det är val till representanthuset igen.

Några ljuspunkter kunde dock Wohlner se i Obamas tal.

- Obama gav förhoppningar om att han skulle reformera valprocessen och han tog upp klimatfrågan, även om det bara var i en bisats, säger Ellis Wohlner.

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom