Obligationsräntorna fortsätter falla

2016-03-18 16:12 Affärsvärlden SIX

Obligationsräntorna i Europa och USA har fortsatt successivt nedåt på fredagen med undantag för en viss reversering i räntorna med längre löptider under eftermiddagen, efter onsdagskvällens oväntat duvaktiga penningpolitiska besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Dollarn har återtagit en del mark efter att gårdagskvällens fortsatta försvagning och noteras i skrivande stund vid en oförändrad nivå gentemot euron.

"Dollarn ser ut att avsluta sin tredje vecka i rad i negativt territorium tack vare Feds oväntat duvaktiga uttalande", kommenterar Commonwealth enligt Dow Jones Newswires.

Fredagens agenda har varit tunn på ekonomisk statistik, men under eftermiddagen inkom University of Michigans amerikanska konsumentförtroendeindex, som uppgick till preliminära 90,0 i mars. Det var lägre än väntade 92,2 och föregående månads 91,7, samtidigt som undersökningen visade på stigande inflationsförväntningar hos de amerikanska hushållen.

"Även om konsumenterna inte förväntar sig en recession tror de inte längre att ekonomin kommer att växa mer än den takt på 2,4 procent som uppmätts under de senaste två åren", kommenterar undersökningens chefsekonom Richard Curtin.

Barclays anser att tillbakagången i indexet är smalt förankrat och inte alltför oroande.

"I ett historiskt perspektiv är förtroendet högt och bör fortsätta att stöda ytterligare uppgångar i privatkonsumtionen", skriver banken.

Tyska producentpriser utvecklades svagare än väntat på morgonen, vilket kan ha bidragit till dagens initiala svaghet i euron. Ett antal ECB-företrädare har samtidigt upprepat att styrräntan inte har nått en nedre gräns.

I övrigt på valutamarknaden har den svenska kronan uppvisat små rörelser, medan rubeln har stärkts något sedan Rysslands centralbank lämnat styrräntan oförändrad vid 11 procent samt signalerat en fortsatt stram penningpolitik som svar på fortsatt oro för hög inflation.

En överenskommelse är nära att slutas mellan Turkiet och EU, uppgav källor till Dow Jones Newswires under eftermiddagen. Detta efter att EU:s stats- och regeringschefer under natten kommit överens om en gemensam förhandlingslinje med Turkiet avseende flyktingfrågan.

Priserna på nybyggda bostäder i Kina steg i genomsnitt med 0,38 procent i februari jämfört med månaden innan. I januari steg priserna med 0,27 procent i månadstakt.

Kinas centralbank fastställde i dag valutan yuanens riktvärde till den starkaste nivån på tre månader vid 6,4628 mot dollarn, vilket var 0,5 procent starkare än gårdagens riktvärde vid 6,4961. Dollarn har överlag försvagats sedan Federal Reserves oväntat duvaktigt penningpolitiska besked i onsdags.

Den japanska centralbankens direktion diskuterade att utöka de redan massiva kvantitativa lättnaderna vid mötet i slutet av januari, och en sådan utökning ansågs vara operativt möjlig, enligt protokollet från mötet där centralbanken oväntat beslutade om att införa negativ styrränta.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet