Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ödesdagen närmar sig för Kina

2018-07-05 07:34
Foto: Hitoshi Katanoda/IBL

Stressen ökar på de kinesiska börserna inför ödesdagen den 6 juli. Då träder USA:s tullar på kinesiska varor i kraft. Samtidigt svarar Kina med samma mynt.

Under veckan fortsatte de kinesiska börserna nedåt samtidigt som den kinesiska riksbanken kämpar för att hålla yuanen stabil. Enligt Fredrik Hähnel som är chef för SEB:s Kinaverksamhet och stationerad i Hong Kong är oron tydligt kännbar i Kina.

– Det är en kombination av oro för att handelskriget ska bli värre och få en inverkan på kinesisk export till USA och att Kinas ekonomi verkar avmattas något till följd av Kinas försök att minska kredittillväxten. Det finns också en oro för fortsatt försvagning av den kinesiska valutan, säger han.

Slår hårdast mot Kina

På fredag ska USA:s tullar på kinesiska varor för sammanlagt 34 miljarder dollar träda i kraft. Att de kommer att slå hårt mot Kina är uppenbart då USA är Kinas viktigaste exportmarknad och uppgår till cirka 500 miljarder dollar om året, vilket motsvarar cirka 20 procent av den totala exporten.

Kinas talesperson i utrikesfrågor, Lu Kang, har tidigare uppmanat USA att ge överge sitt tankesätt som "härrör från Kalla kriget" och sluta sätta "orimlig press" på kinesiska företag.

Men i onsdags meddelade Kina att landet svarar med samma mynt. Tullar motsvarande 34 miljarder dollar ska införas från och med 6 juli. Bland annat väntas kraftiga tullar på amerikanska jordbruksprodukter införas.

Käppar i hjulet

– Kina har betydligt mer att förlora på ett handelskrig än USA. Men i det kortsiktiga perspektivet ska man inte överdramatisera effekterna på Kina eftersom landet är betydligt mindre exportberoende än för tio år sedan, säger Hähnel.

En annan effekt av handelskonflikten är att Kina kommer att få svårare att investera i USA, vilket sätter käppar i hjulet på Kinas vision att bli världsledande inom ett antal sektorer, däribland artificiell intelligens.

I USA försöker president Donald Trump stoppa mobiloperatören China Mobile från att erbjuda tjänster i landet på grund av påstådda säkerhetsrisker.

Varning för naturkatastrofer

– Det finns risker att det här kommer att eskalera ytterligare mellan USA och Kina, men jag tror också att Kina kommer att genomföra en charmoffensiv mot andra länder, bland annat i Europa och i Asien, säger Hähnel.

Som ytterligare ett steg i upptrappningen av handelskriget har Kinas ambassad i USA utfärdat en varning till sina medborgare som planerar att resa till USA. Kinesiska turister varnas för alltifrån skjutningar och rån på öppen gata, till naturkatastrofer och dyra sjukhusräkningar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom