Oenighet i den brittiska centralbanken lyfter pundet

Pundet har stärkts på onsdagen sedan det oväntat meddelats att två ledamöter i den brittiska centralbanken ville höja styrräntan vid förra räntemötet.

Kronan backar samtidigt, medan dollarn överlag stärks. De svenska och tyska obligationsräntorna noteras i stort sett oförändrade.

Bank of England-ledamöterna Martin Weale och Ian McCafferty ville höja styrräntan med 25 punkter vid förra mötet, enligt protokollet.

”Vi ser massivt med optimistiska positioneringar efter beskedet. Sentimentet har tveklöst förändrats bland mäklare, och pundet som var på fallrepet och fick all pisk har förstärkts. Omröstningsdetaljerna har definitivt överraskat marknaden”, uppger Naeem Aslam, chefsanalytiker vid Avatrade.

Ledamöternas motivering till att de röstade för en höjning var en stramare arbetsmarknad och utsikter för lönetillväxt. Enligt ledamöterna var det önskvärt att föregripa lönetrycket med stigande ränta. BK Asset Management noterar dock att de båda ledamöternas argument riskerar att falla på döva öron eftersom den brittiska prisstatistiken från tidigare i veckan snarare antyder att pristrycket sjunker.

Vid lunchtid meddelade Confederation of British Industry att ett balansmått för industriproduktionen i Storbritannien förbättrades i augusti.

Handelsbanken menar i en dagsfärsk analys att den svenska kronan har stärkts mer än vad som är motiverat av de relativa utsikterna för penningpolitiken och att EUR/SEK därmed sjunkit för mycket på för kort tid.

”Därmed är en återhämtning i EUR/SEK sannolik på kort sikt. Valet bör bli en icke-händelse för marknaderna då den svenska ekonomin och den politiska situationen kommer fortsätta att göra de flesta länder avundsjuka oavsett utfallet”, skriver Handelsbanken.

Med mindre än en månad kvar till valdagen når de rödgröna, enligt DN/Ipsos senaste undersökning, egen majoritet med 50,4 procent av rösterna medan allianspartierna ligger vid 35,6 procent. Sverigedemokraterna får stöd av 9,4 procent.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt och finansminister Anders Borg kommer att hålla en pressträff i Rosenbad klockan 14 i eftermiddag med anledning av situationen i omvärlden.

Expressen skrev nyligen att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg överväger flera skattehöjningar för att hantera den stora flyktingström som väntas de närmaste åren. Regeringen planerar att höja flera skatter för att klara överskottsmålet till 2018, enligt tidningen.

Ukrainas president Petro Porosjenko ska träffa Rysslands president Vladimir Putin på tisdag. Samtidigt fortgår den ukrainska arméns offensiv mot de alltmer försvagade separatisterna.

”Minskande oro över konflikten mellan Ukraina och Ryssland och solid amerikansk husdata gav stöd åt sentimentet på marknaden”, skrev DNB Markets. USA-räntorna har stigit ett par punkter.

Islamistiska IS möter samtidigt allt kraftigare motstånd i Irak. Efter framgångarna vid kurdernas och den irakiska arméns återtagande av Mosul-dammen överväger nu USA ytterligare luftattacker för att skydda den strategiska Haditha-dammen i Anbar-provinsen i centrala Irak, uppger militärkällor till The Wall Street Journal.

Federal Reserves protokoll från det senaste penningpolitiska mötet lämnas klockan 20.00 i kväll.

”Vi förväntar oss inga överraskningar och vi tror att det mest intressanta i protokollet är Philly Fed-ordföranden Plossers hökaktiga syn”, skriver Nordea.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets