Offensiva inkassokungar

Intrum Justita och Lindorff går samman. En affär som finansmarknaden talat om i evigheter. Varför har det dröjt ända till nu?

När Intrum Justitias vd Mikael Ericson och Lindorffs vd Klaus-Anders Nysteen förra måndagen annonserade att de ska slå sina påsar ihop, var det en av de mer självklara affärerna på svensk finansmarknad. Företagen håller på med samma sak, de är stora, men inte enorma inom sina områden och de kompletterar varandra väl geografiskt.

– Affären är nästan helt kompletterande. Det är det som är så fascinerande, säger Intrum Justitias vd Mikael Ericson.

Nordic Capital uppges ha tagit initiativ till affären denna gång, men den har identifierats av i princip ”varenda corpare” i hela stan. Och parterna har hållit ett öga på varandra i minst ett decennium. Hittills har det dock aldrig utmynnat i några mer konkreta planer. Det kan tyckas märkligt. Inte minst mot bakgrund av att Lindorff de senaste åren bollats mellan olika ägare och så sent som sommaren 2014 såldes av Altor och Investor till Nordic Capital. Märkligt nog var Intrum Justitia inte den självklara köparen redan då.

Ett drygt år efter att Nordic Capital tog över som ägare i Lindorff, hösten 2015, fick Intrum Justitias vd Lars Wollung sparken. Märkligt tyckte många, med tanke på att Lars Wollung uppvisat goda resultat. Vad exakt avskedet berodde på har fortfarande inte kommunicerats. Men klart är att Lars Wollung av många sågs som en ganska försiktig general.

– Men han drog sig för att ta stora risker, säger en person som arbetat nära Intrum Justita.

Det har talats om oenighet när det gällde strategin. Men eftersom den ligger fast, kan man dra slutsatsen att det handlade om tillväxttakten. Kanske gick Wollung miste om köp av skuldportföljer, kanske handlade det om uteblivna förvärv utomlands. Eller så fördes rent av diskussioner med Lindorff redan då.

Detta är en förkortad version av reportaget Offensiva inkassokungar som publicerades i Affärsvärldens nummer 47, 2016. Prenumeranter kan läsa hela texten genom att klicka på blålänken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.