Oförändrad inflationstakt i euroområdet

Inflationstakten (HIKP) i euroområdet var oförändrad på 1,0 procent i augusti jämfört med i juli.
ECB

Det visar Eurostats snabbestimat.

Väntat var en preliminär inflation på 1,0 procent, enligt Reuters analytikerenkät.

Kärninflationen var också oförändrad, på 0,9 procent, jämfört med i juli. Väntat var 1,0 procent.

För att beräkna estimatet använder Eurostat tidig prisinformation från medlemsländer där sådan är tillgänglig. Träffsäkerheten i estimaten för undergrupperna är lägre än för totalsiffran.

Arbetslösheten i euroområdet uppgick till 7,5 procent i juli, oförändrat från oreviderade 7,5 procent i juni. Det är fortsatt den lägsta arbetslösheten sedan juli 2008.

Det visar statistik från Eurostat.

Analytikerna hade väntat sig en arbetslöshet på just 7,5 procent, enligt Reuters enkät.

Arbetslösheten i samtliga 28 EU-länder var 6,3 procent i juli, jämfört med 6,3 procent föregående månad. Det är också fortsatt den lägsta arbetslöshetsnivån som noterats sedan statistiken började sammanställas år 2000.

I juli 2018 var arbetslösheten i euroområdet 8,1 procent, och i EU-28 var den 6,8 procent.

Den svenska arbetslöshetsnivån var 6,8 procent (säsongsrensat och utjämnat) i juli, vilket var den 22:a lägsta arbetslösheten i EU. Sverige är tillsammans med Luxemburg och Litauen de enda länderna i EU där arbetslösheten är högre än för ett år sedan.

Tjeckien har för närvarande lägst arbetslöshet med 2,1 procent.

Eurostat beräknar att 12.322 miljoner personer i euroområdet var arbetslösa i juli, medan 15.613 miljoner personer var arbetslösa i hela EU.

Jämfört med föregående månad var det en minskning med 16.000 personer i euroområdet och en ökning med 27.000 personer i hela EU. Jämfört med samma månad 2018 minskade antalet arbetslösa i euroområdet med 898.000 och med 1,093 miljoner i hela EU.

Ungdomsarbetslösheten, under 25 år, i euroområdet uppgick till 15,6 procent i juli, ned från 16,7 procent samma månad 2018.

I hela EU var ungdomsarbetslösheten 14,3 procent i juli, ned från 15,0 procent samma månad 2018.

Eurostats arbetslöshetsdata baseras på ILO:s rekommendationer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.