Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ökad optimism i euroområdets industri

2017-07-03 10:46
Foto: Bildarchiv Monheim GmbH / Alamy/IBL

Euroområdets inköpschefsindex för industrin steg till definitiva 57,4 i juni, jämfört med 57,0 föregående månad. Brittiskt index något lägre än tidigare månad dock.

Enligt Bloomberg News enkät väntades ett index på 57,3 i linje med den preliminära statistiken.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit sade i en kommentar att tillverkningsindustrin i euroområdet ökade takten ytterligare i juni och avslutade det bästa kvartalet på strax över sex år.

"På nuvarande nivåer indikerar PMI att produktionen växer i en årstakt på omkring 5 procent, vilket i sin tur indikerar att den varuproducerande sektorn kommer ge ett starkt bidrag till den ekonomiska tillväxten under andra kvartalet", sade han.

Till skillnad från euroområdet sjönk dock Markits inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor till 54,3 i juni, från reviderade 56,3 föregående månad (56,7).

Analytiker hade väntat sig ett index på 56,3 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Ett värde över 50 indikerar att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att den brittiska tillverkningsindustrin till stora delar uthärdade osäkerheten i samband med valet och starten på de formella brexitförhandlingarna, och fortsatte att växa i slutet av andra kvartalet. Men tillväxten dämpades inom konsumentvaror, insats- och investmentvaruindustrierna.

"Den viktigaste faktorn bakom den breda inbromsningen i juni var en kraftig dämpning i ökningen för nya order", sade han.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom