Ökad orderingång till industrin

Orderingången till den svenska industrin ökade med 5,1 procent i december jämfört med närmast föregående månad.

Orderingången till den svenska industrin sjönk med 11,4 procent årstakt i december i kalenderkorrigerade tal, uppger SCB.

Under föregående månad låg årstakten på +1,3 procent, reviderat från tidigare +1,1 procent.

Jämfört med närmast föregående månad ökade orderingången i säsongsrensade tal med 5,1 procent. Hemmamarknaden ökade med 1,0 procent medan exportmarknaden växte med 8,2 procent.

Att orderingången sjönk med 11,4 procent i årstakt förklaras delvis av att orderingången i december 2013 var ovanligt stark, uppger SCB.

Utvecklingen var positiv för sista kvartalet 2014. Orderingången ökade säsongrensat med 3,9 procent jämfört med det tredje kvartalet. Hemmamarknaden steg med 7,1 procent och exportmarknaden 1,7 procent.

Orderingången för helåret 2014 var 3,3 procent lägre än under 2013, i kalenderkorrigerade tal.

“Både hemma- och exportmarknaden minskade under året med 5,8 respektive 1,6 procent. Orderingången för annan transportmedelsindustri minskade mest under året medan industri för petroleumprodukter redovisade den största ökningen. Skälet till den starka utvecklingen inom denna delbransch kan delvis förklaras av ett planerat produktionsstopp under hösten 2013”, skriver SCB.

Sveriges industriproduktion sjönk med 1,6 procent i årstakt under december.

Jämfört med månaden innan var produktionen upp 1,7 procent, enligt SCB.

Analytiker hade räknat med en årstakt om -3,6 procent och en månadstakt om +0,9 procent, enligt SIX News enkät.

Vid en jämförelse mellan oktober-december och närmast föregående tremånadersperiod var industriproduktionen upp 0,2 procent.

“Uppgifterna för december är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i november, jämfört med oktober reviderats ned med 0,2 procentenheter till en nedgång på 0,4 procent. Förändringen i produktionen i november jämfört med motsvarande månad föregående år har reviderats upp med 0,4 procentenheter sedan föregående publicering till en nedgång på 4,6 procent”, meddelar SCB.

Industriproduktionen under helåret 2014 redovisade en minskning med 1,9 procent jämfört med 2013, i kalenderkorrigerade tal.

“Den svaga utvecklingen förklaras av sjunkande industriproduktion i majoriteten av delbranscherna. Svagast utveckling visade industrin för elapparatur medan industrin för petroleumprodukter utvecklades starkast. Den starka utvecklingen inom industrin för petroleumprodukter kan delvis förklaras av ett planerat produktionsstopp under hösten 2013”, skriver SCB.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.