Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ökad vinst för Opus

2019-08-16 08:39
Bild från ett bromsprov hos Opus. Foto: Opus

Bilinspektionsbolaget Opus ökade resultat och omsättning i det andra kvartalet, som normalt är säsongsmässigt starkt, både jämfört med det första kvartalet och med samma kvartal för ett år sedan.

"Jag är nöjd med Opus utveckling och vad vi åstadkommit under andra kvartalet samt utvecklingen de senaste tolv månaderna, i förhållande till våra finansiella mål", kommenterar vd Lothar Geilen i rapporten.

Till tillväxten och marginalökningen bidrog EaaS-programmet (equipment as a service). Bolaget satsar vidare på konceptet.

"Vi har initierat en expansion av vår EaaS-verksamhet till Filippinerna med en målsättning att kontraktera de första kunderna enligt det nya regelverket för bilprovning på Filippinerna under tredje kvartalet", uppger Lothar Geilen och anger tidpunkten till första halvåret 2020.

I Punjab i Pakistan har bolaget nu 26 operativa stationer och täcker därmed hela provinsen.

"Vi arbetar med myndigheterna i Punjab för att förbättra efterlevnaden för bilprovning", kommenterar vd:n.

För affärsområdet Vehicle Inspection Europe minskade omsättningen något jämfört med samma period i fjol. En lägre marknadsandel kompenserades dock till stor del av högre omsättning per besiktning.

Totalt sett har den svenska marknaden krympt med 8 procent på årsbasis till följd av förändringen av besiktningsintervallet som infördes i maj 2018, uppger bolaget vidare.

I Latinamerika ökade omsättningen 76 procent jämfört med det andra kvartalet för ett år sedan, även om resultatet på ebita-nivå fortfarande är negativt. Bolaget avser att öppna nya stationer i Chile under återstoden av året och i Argentina har priserna kontraktsenligt höjts för att kompensera för inflationen.

Opus redovisar ett ebitda-resultat om 180 miljoner kronor för det andra kvartalet. Väntat var enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers prognoser ett ebitda-resultat om 178 miljoner kronor.

Ebitda-marginalen blev 25,4 procent. Här väntades 24,7 procent.

Resultat efter skatt uppgick 23,4 miljoner kronor. Väntat var enligt Infront Data 35,7 miljoner. Resultatet per aktie blev 0:08 kronor, vilket kan jämföras med väntade 0:12 kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 708 miljoner kronor, något under väntade 720 miljoner. Den organiska tillväxten uppgick till 2,4 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom