Ökad vinst för Veidekke

Det norska byggbolagets vinst ökade för andra kvartalet. Samtidigt ser bolaget att marknadsutsikterna för Norge präglas av osäkerhet.

Veidekke rapporterar ett resultat före skatt på 369 miljoner norska kronor (346) för det tredje kvartalet 2014, enligt IFRS-redovisningen.

Rörelseresultatet blev 359 miljoner (336), vilket gav en marginal på 6,2 procent (6,1).

Resultatet efter skatt blev 295 miljoner (268), motsvarande 2,2 kronor per aktie (2,0).

Intäkterna var 5.784 miljoner (5.511).

Orderstocken uppgick till 16,9 miljarder kronor (17,3).

Marknadsutsikterna för Norge präglas av osäkerhet på grund av det fallande oljepriset. Bolaget väntar sig dock alltjämt en måttlig ekonomisk tillväxt och positiva marknader för både bostäder och kommersiella fastigheter. Transport väntas gå starkt med stöd från regeringens budget för 2015.

Tillväxten i Sverige har varit lite svagare än väntat i år, men de flesta prognoser ser en ökad tillväxt nästa år, skriver bolaget. Efterfrågan på bostäder väntas öka något, privata kommersiella byggnader väntas gynnas av de ökade tillväxten medan det för offentliga byggnader väntas en oförändrad utveckling efter flera års stark utveckling.

Den svenska anläggningsmarknaden har visat bra tillväxt hittills i år och en måttligt positiv utveckling väntas även 2015. Förseningar i stora infrastrukturprojekt kan dock påverka negativt.

För den danska marknaden väntas ökad efterfrågan på bostäder och privata kommersiella fastigheter. Regeringens budget indikerar minskade offentliga investeringar under 2015 efter flera års tillväxt, vilket kommer att påverka både byggnads- och anläggningsmarknaden.

Aktien var oförändrad efter dryga 20 minuters handel.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.