Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Okänd sparform på väg att bli folklig

2012-04-02 07:14

Investeringssparkonto. Det är sparmodellen som är på väg att slå igenom hos de svenska storbankerna. Tanken med kontoformen, som lanserades vid årsskiftet, är att det ska bli enklare att spara i aktier och fonder. Och enligt en kartläggning gjord av SvD Näringsliv har 60 000 kunder hos de fyra storbankerna nappat på upplägget.

– Spontant är jag positivt överraskad. 60000 är inget litet antal på så kort tid. Kontot har funnits till hands i drygt 80 dagar. Det är en ganska snabb tillväxt. Det är få andra sparformer som har haft den snabba tillväxten, säger Aktiespararnas vd Günther till SvD.

Investeringssparkonton beskattas med en schablonskatt som är en viss del av innehavet i stället för att som tidigare betala en skatt vid varje säljtillfälle.

Och enligt Håkan Johansson, sparansvarig på Swedbank, finns det alltid ett motstånd mot det nya:

– Investeringssparkontot är i sin linda och det finns alltid de som väljer att gå in i något nytt tidigt, medan andra väntar. Eftersom vi framför allt träffar kunderna i rådgivning tar det en tid innan vi når ut till det stora antalet kunder, säger Håkan Johansson.

Kollegan på Avanza, sparekonom Claes Hemberg, menar dock att bankerna behöver hjälp att lansera kontoformen.

– Jag tror att det måste till att staten, Finansinspektionen eller vem det nu kan vara förklarar den. Vissa sparreformer gynnar inte bankindustrin. Investeringssparkontot är en sådan. Den gynnar spararna men inte bankerna. Det gör att bankerna inte har något vinstintresse i att förklara den, säger han till SvD.

Katarina Ellemark

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom