Ökat intresse för företagsobligationer

En skakig börs gör företagsobligationer extra lockande och ytterligare räntenedgångar kan stå runt hörnet. Men fast eller rörlig ränta spelar stor roll.

Det är rusning efter obligationer trots det rekordlåga ränteläget och företag passar på att ersätta bankkrediter med noterade obligationer för att stilla investeraraptiten. När den europeiska marknaden för företagsobligationer öppnade igen efter sommaruppehållet förra veckan så erbjöds omkring 70 miljarder kronor i nya företagsobligationer. Efterfrågan var ändå stark och flera emissioner övertecknades två till tre gånger. Marknaden är visserligen igång hela sommaren men brukar inte ta fart förrän efter Londons bank holiday, de 26 augusti.

En av emittenterna var svenska Atlas Copco som gav ut en tioårig obligation till rekordlåg ränta. Bakom stark efterfrågan ligger bland annat börsoron som driver investerare mot säkra papper som obligationer. Idag finns det 17 miljarder dollar i obligationer världen över som har negativ ränta (en hel del ägs förvisso av centralbanker), trycket på företagsobligationer, som i alla fall kan ge någon avkastning, ökar därför.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets