Ökat överskott i bytesbalansen

Den svenska bytesbalansen uppvisade ett överskott på 76,4 miljarder kronor under det tredje kvartalet 2015.

Överskottet ökade jämfört med motsvarande kvartal föregående år då det uppgick till 62,0 miljarder kronor. Det meddelar SCB.

”Det var främst tjänstebalansen som bidrog till det ökade överskottet. Ökat överskott i primärinkomsten och minskat underskott i sekundärinkomsten under det gångna året bidrog också till den stärkta bytesbalansen”, skriver SEB.

Handelsbalansen gav ett överskott på 26 miljarder kronor, vilket var i nivå med motsvarande kvartal 2014.

Tjänstebalansen gav ett överskott på 23 miljarder kronor, vilket kan jämföras med ett överskott på 15 miljarder kronor motsvarande kvartal föregående år.

”Tjänsteexporten uppgick till 148 miljarder kronor och ökade från 129 miljarder kronor, medan tjänsteimporten ökade från 114 till 124 miljarder kronor”, skriver SCB.

Primärinkomst som huvudsakligen avser inkomst från kapital och löner uppvisade ett överskott på 42 miljarder kronor. Motsvarande kvartal föregående år uppgick överskottet till 38 miljarder kronor.

Avkastningen på direktinvesteringar bidrog med ett överskott på 24 miljarder kronor.

Avkastningen på portföljinvesteringar bidrog med ett överskott på 12 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 10 miljarder kronor för motsvarande kvartal föregående år

Den finansiella balansen gav ett kapitalutflöde på 22 miljarder kronor.

Portföljinvesteringar gav ett kapitalutflöde på 69 miljarder kronor netto.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco