Oligarkernas maktkamp bakom bulgarisk bankkris

En maktkamp mellan lokala oligarker uppges vara orsaken till bankkrisen i Bulgarien, rapporterar New York Times.

Det finns ett gammalt talesätt i Bulgarien som säger att att döda en bank är lika enkelt som att döda en fluga, det enda som behövs är en tidning.

I dagens moderna it-samhälle har papperstidningen ersatts av digitala motsvarigheter som Facebook och e-post.

Enligt uppgifter i New York Times och Bloomberg är det just ett digitalt ”rykte” som fått köerna att ringla sig långa utanför storbankerna i Bulgarien den senaste tiden. Enligt New York Times ska bankkunderna plockat ut närmare 3,7 miljarder svenska kronor på bara några timmar.

I epicentrum för händelserna står ett nyhetsbrev som började spridas för ett par veckor sedan där det varnas för stora uttag från bulgariska banker. Det antyds även att den inflytelserika affärsmannen Tzvetan Vassilevs Corporate Commercial Bank, kallad Corpbank, drabbats av en likviditetskris. Det ska också ha stått att den bulgariska regeringen inte har tillräckligt med finansiella muskler för att rädda banken och att Bulgarien tänker överge euron för sin egen valuta, vilken dessutom ska devalveras. Knappt en vecka efter att brevet började spridas hade 20 procent av Corpbanks kapital plockats ut.

Det digitala nyhetsbrevet tros ha kopplingar till Vassilevs ärkerival, den 33-årige Deljan Peewski som byggt upp ett mediakonglomerat bestående av bland annat landets största dagstidningar, rapporterar New York Times. 

Peewski och Vassilev har länge brottats om kontrollen över bolagsjätten Bulgartabac och har kopplingar till olika politiska partier. De har också anklagat varandra för att ha hotat den andre till döden.

Enligt New York Times ska Peewski, förutom att sprida rykten via nyhetsbrev, ha tagit ut en stor summa pengar från Corpbank där Vassilev är storägare. Vassilev ska i sin tur ha spridit elaka rykten om First Investment Bank (F.I.B) där Peewski har satt in pengarna han plockat ut från rivalens bank.

– Det är egentligen kriget mellan de två oligarkerna som har skapat problemen i dessa banker, säger Tsveta Petrova, analytiker på Eurasia Group, till New York Times.

Vassilev nekar dock till att Deljan Peewski skulle ligga bakom den ”bank run” som han drabbats av. I stället tror han att någon eller några använt Vassilev som ett verktyg i en komplott.

Analytikern Tsveta Petrova anser inte att problemet existerar i själva banksystemet. Däremot säger hon att paniken riskerar att sprida sig till andra banker.

– Du måste ha i åtanke att Bulgarien drabbades av en djup bankkris i mitten av 1990-talet. Det har medfört att invånarna är rädda för problem i bankerna.

Så sent som i juni sänktes Bulgariens kreditbetyg av Standard & Poors och ligger nu en nivå från skräpstatus. Dock anser en rad analytiker som New York Times pratat med att landets ekonomi i grunden är solid.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets