Oljebolag rusar på börsen

Stockholmsbörsen inledde onsdagssessionen kring nollan där den breda riskaptiten dämpas av Greklands pågående skuldförhandlingar. På rapportsidan backar Sectra i spåren av ett svagt bokslut.

SIX Generalindex var vid klockan
10.33 upp med 0,1 procent till 517 och OMXS30-index var oförändrad på 1.638. Omsättningen var 2,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Marknaden riktar återigen fokus på
Grekland där premiärminister Alexis Tsipras träffat EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på onsdagskvällen, för samtal kring Greklands finansiering i utbyte mot reformer. På fredagen sker även landets första skuldbetalning på 300 miljoner euro till IMF.

Vidare uppges den europeiska
centralbanken, ECB, höja nödfinansieringen till Greklands banker, ELA, med 500 miljoner euro. Det innebär att nödfinansieringen nu uppgår till 80,7 miljarder euro jämfört med tidigare 80,2 miljarder.

Medicinteknikbolaget Sectra
släppte på morgonen sitt bokslut för det brutna räkenskapsåret 2014/2015 och uppvisade ett resultat efter finansnetto på 40 miljoner kronor, att jämföra med 56 miljoner i fjol. Omsättningen var strax under fjolårets nivåer medan orderingången ökade med 40 procent. Enligt vd Torbjörn Kronander avser den starka orderingången en uppgång i Storbritannien.

Sectras utdelning uteblev, men
istället föreslås en överföring om 4,50 kronor per aktie genom en aktiesplit 2:1 i kombination med ett obligatoriskt inlösenförfarande.

Sectras aktie är ned 2,1 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining
meddelade i dag att bolaget har stött på en ny fyndighet av nickel och koppar i närheten av Eagle-gruvan. Aktien stiger 0,8 procent.

Oljebolaget PA Resources, som
hotas av konkurs, har på förmiddagen rekylerat upp efter den senaste veckans nedgångar. Förhandlingarna om en lösning uppges enligt Dagens industri vara inne i ett kritiskt skede. Samtliga större långivare är överens om en lösning, men hittills har storägaren Torbjörn Törnqvist bromsat en uppgörelse. Enligt konkursförvaltaren Lars Söderqvist har de inblandade parterna en positiv grundsyn. Aktien rusar 65 procent.

Byggföretaget NCC fått en order
för utbyggnad av Södersjukhuset i Stockholm till ett värde om cirka 1 miljard kronor. Vidare har NCC:s vd Peter Wågström ökat sitt innehav i bolaget med 5.282 aktier till totalt 25.145 aktier, enligt Finansinspektionens insynslista. NCC stiger 0,2 procent.

Byggmaterialbolaget Lindab
meddelade på onsdagen om ett förvärv av det franska bolaget Nather som under 2014 omsatte cirka 45 miljoner kronor med ett rörelseresultat om cirka 1,7 miljoner kronor under 2014. Lindab är upp 0,6 procent.

Cybercom backade i 1,7 procent i
spåren av beskedet att man stänger kontoret i Åbo, Finland där cirka 30 medarbetare berörs och en kostnad om totalt 8,5 miljoner kronor kommer att belasta det andra kvartalet.

Affärsvärlden köprekommenderar
Meda och DGC med riktkurs 168 kronor respektive 145 kronor. Vidare rekommenderar tidningen att man ska vänta med Clas Ohlsson och B&B Tools. Meda, DGC, Clas Ohlson och
B&B Tools noteras med +1,6 procent, +4,4 procent, -1,0 procent respektive -0,4 procent.

SEB rekommendationen för SSAB till
behåll från tidigare sälj samtidigt som riktkursen höjs till 53 kronor, från tidigare 48 kronor. SSAB:s aktie är upp 2,3 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

517    

+0,1   

+13,4

OMX Stockholm 30           

1.638    

-0,0   

+11,9

SIX Return index             

966    

+0,1   

+17,0

SIX Sverige cykliskt 15       

487    

-0,0   

+22,2

SIX Sverige defensivt 15     

515    

+0,1   

+14,5

SIX Volatilitetsindex       

18,2    

+0,3   

+16,5

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco