Oljebolag sluter fred

De två oljebolagen Petrogrand och Shelton Petroleum sluter fred. På onsdagen kom beskedet att bolagen slår samman sin oljeverksamhet i Ryssland.

Beskedet att oljebolagen Petrogrand och Shelton Petroleum sluter fred efter två år av intensiva motsättningar kommer inte som någon stor överraskning.

Bråket började med ett fredligt avtal hösten 2013 där Petrogrand lånade ut delar av kassan till Shelton i en konvertibelemission. Samtidigt satte sig dåvarande Petrogrand-vd:n Maks Grinfeld i Sheltons styrelse.

Snart förgiftades umgängestonen. Relationerna nådde fryspunkten när bolagen försökte ta över varandra och ett korsägande uppstod. Shelton blev Petrogrands största ägare med 29 procent av rösterna efter ett bud i januari 2014. Budet sockrades två gånger men övertagandet misslyckades. Shelton behöll ändå de aktier som bolaget fick in. Petrogrand gjorde i slutet av mars 2014 sitt motdrag och lade bud på Shelton. När stridsdammet lagt sig förra sommaren var Petrogrand huvudägare i kontrahenten men fick aldrig in mer än 19 procent av rösterna. 

-Shelton har deklarerat att de vill komma över Petrogrand för att komma åt Petrogrands kassa, sade Maks Grinfeld till Affärsvärlden tidigare i år. 

I bolagsstämmor tidigare i år har de två bolagen deklarerat att korsägandet ska lösas upp, vilket har manifesterats genom att exempelvis Petrograndordföranden Cheddi Liljeström har valts in i Sheltonstyrelsen.

Av ett gemensamt pressmeddelande från de båda bolagen på onsdagen framgår att bolagen nu slår samman sin verksamhet i Ryssland. Shelton Petroleums Ukrainaverksamhet ingår däremot inte i överenskommelsen utan ska knoppas av till aktieägarna.

Tekniskt går sammanslagningen till så att Shelton emitterar 17,5 miljoner aktier som betalning för Petrogrands oljetillgångar. Dessutom betalar Shelton 4 miljoner dollar kontant.

Om samgåendet var väntat så var beskedet att Petrogrand efter transaktionen planerar för att byta affärsinriktning och bli fastighetsbolag en överraskning.

För att affären ska bli verklighet krävs ett godkännande av båda bolagens aktieägare vid två extrastämmor som ska hållas i november.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.