Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oljebolagen i politisk rävsax

2011-03-22 07:46

Likt Sverige under andra världskriget är det dags för de internationella oljebolagen i Libyen att välja sida. Om Gaddafi skulle sitta kvar kan de internationella tillgångarna nationaliseras som svar på attackerna från väst.

- Vi litar inte på dem, de har konspirerat mot oss. Våra oljekontrakt kommer att gå till ryska, kinesiska och indiska företag. Väst kommer att glömmas, sade Muammar Gaddafi i en intervju med den tyska tv-kanalen RTL, för två veckor sedan.

Utifrån oljebolagens perspektiv är det därför negativt om Gaddafi skulle behålla makten över Libyen. Förtroendekapitalet är raserat.

Det italienska oljebolaget ENI:s koncernchef Paolo Scharoni lär därför ångra att han i förra veckan, då Gaddafis styrkor såg ut att ta kontroll över landet, vädjade om att lyfta sanktionerna från Libyen, skriver SvD.

Nu när rebellerna ser ut att vinna mark är det därför hög tid för de internationella oljebolagen att inleda goda relationer med kommande krigsherrar som snart kommer att kontrollera landet om vinden håller i sig. 

För en månad sedan började de internationella oljebolagen att evakuera sin personal från Libyen. Dessa bolag utgörs av bland annat brittiska BP, franska Total, spanska Repsol, tyska Wintershall, österrikiska OMV och norska Statoil.

Då FN:s säkerhetsråd röstade om internationella insatser mot Libyen lade Tyskland ned sin röst. 

Fortsatta strider i Libyen lär inte ha en fortsatt påverkan på det höga oljepriset. Oljemarknaden räknar inte med att den libyska oljan kommer vara en del av den olja som erbjuds världsmarknaden framgent, enligt Svd. 

Libyens oljeproduktion har fallit med 1,8 miljoner fat till 400 000 fat, enligt det statliga libyska oljebolaget Shokri Ghanem.

Opec skriver i sin månadsrapport som presenterades i går att det höga priset på olja inte dämpar efterfrågan. Opec tror att den totala oljeproduktionen ökar med 1,4 miljoner fat per dag till 87,8 miljoner fat per dag.

Under februari producerade Opec-länderna 30 miljoner fat per dag.

Fakta Opec

Opec står för Organization of the Petroleum Exporting Countries eller Organisationen för oljeexporterande länder.

I Opec ingår Algeriet, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Venezuela.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom