Oljebolagen mot strömmen på börsen

2016-03-07 09:10 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen inledde måndagen med lägre kurser i linje med de ledande Europabörserna. Oljebolagen går dock emot strömmen i takt med det stigande oljepriset.

SIX Generalindex var vid klockan 09.48 ned med 0,5 procent till 467 och OMXS30-index sjönk 0,6 procent till 1.395. Omsättningen var 1,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Efter en turbulent börs under närmare tio månader är det många fondsparare som sålt av aktiefonder enligt branschstatistik. Alexander Jansson, vd och förvaltare vid CB Fonder, räknar med att vi kan få se ytterligare nedgångar innan börserna vänder upp mer långsiktigt.

"Börserna står vid en kritisk tidpunkt nu, med cirka 200 handelsdagar sedan toppnivån nåddes. I många fall har man då fått se ytterligare nedgångar", säger Alexander Jansson till Dagens Industri.

Brentterminen klättrade vidare till 39 dollar per fat under måndagsmorgonen. Motsatt utveckling noterades för basmetallerna. Africa Oil stärktes 2,8 procent, Enquest ökade 3,1 procent medan Boliden backade 2,6 procent.

Lundin Petroleum har borrat torrt vid 16/4-6S i Luno i Nordsjön. Men Danske Bank har förtroende för oljebolaget och höjer rekommendationen för aktien till köp från behåll. Aktien steg 0,5 procent.

Danske Bank har även höjt gruvbolaget Lundin Mining till köp från behåll. Lundin Mining var upp 1,4 procent.

SSAB var en av förra veckans verkliga kursvinnare, men Dagens Industri är ändå osäkra på den fortsatta utvecklingen för bolaget och aktien. "För att SSAB-rallyt ska fortsätta vill det till att kunderna återvänder under första kvartalet", skriver tidningen.

SSAB-aktien var upp 0,5 procent.

Dagens Industri ser däremot ett fyndläge i Husqvarna och spår att 2017 kommer att bli ett riktigt bra år med sikte på fortsatt vinsttillväxt. Rekommendationen är köp och målkursen 73 kronor på 12 månaders sikt. Aktien höjdes 2,6 procent till 56,15 kronor.

Konsultmäklaren eWork har vind i seglen och bygger en allt starkare ställning på en växande marknad, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv.

Tidningen spår att aktien kommer att ta sig över 100 kronor på lite sikt. Aktien förbättrades 5,6 procent till 74,75 kronor.

Raysearch har en stark balansräkning och justerat för nettokassan värderas rörelsen till 15 gånger innevarande års förväntade rörelseresultat före avskrivningar. Det är inte högt i relation till tillväxten, skriver Börsveckan och rekommenderar köp. Aktien tog sig upp 2,3 procent.

Mycket står på spel när EU-ledarna i dag träffar Turkiets premiärminister för att försöka lösa flyktingkrisen. EU hotas av sammanbrott om man inte lyckas enas om ett fungerande flyktingmottagning, skriver Dagens Nyheter.

På torsdag är det dags igen för ECB-chefen Mario Draghi att kliva upp på scenen. Återigen är förväntningarna högt ställda på nya penningpolitiska lättnader från den europeiska centralbanken.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS