Oljemiljardären ska dubbla intäkterna

Miljardären Mohammed Al-Amoudi tänker investera 500 miljoner dollar, drygt 3,5 miljarder kronor, i kaffe och apelsiner. Därigenom ska intäkterna i hans bolag Horizon Plantations Ethiopia dubbleras inom tre år.

Den saudiske Mohammed Al-Amoudi är majoritetsägare i Horizon Plantations Ethiopia. Bolaget tänker nu fördubbla intäkterna inom tre år. Målet ska uppnås genom investeringar i kaffe- och apelsinodlingar på minst 500 miljoner dollar, rapporterar Bloomberg.

Pengarna ska bland annat gå till att utbilda arbetare, förbättra vägar och ersätta tvättenheter på kaffeplantagerna i Limmu och Bebeka. De ska också investeras i ett liknande projekt i Upper Awash Agro-Industry Enterprise, Etiopiens största apelsinodlare.

Etiopien, som är världens största kaffeproducent, kan öka intäkterna med 25 procent till 900 miljoner dollar inom det närmaste året – när det gäller export av Arabica-kaffe. Det visar beräkningar som Blomberg tagit del av. Orsaken till de ökade intäkterna är framförallt torkan i Brasilien som sänkt utbudet av kaffe och höjt priset.

Al-Amoudi är född i Etiopien men bosatt i Saudiarabien. Han är en av de största investerarna i Etiopien och har även investerat stora summor i Sverige där han äger oljekoncernen Preem, byggföretaget Midroc och är storägare i dentalbolaget Tigran.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets