Oljepriserna något upp

2016-01-08 08:01 Affärsvärlden SIX

På fredagsmorgonen noterades små rörelser för råoljans och basmetallernas terminspriser, om man jämför med priserna som sågs klockan halv sex på torsdagskvällen (vid Stockholmsbörsens stängning).

Sedan den sena gårdagskvällen noterades dock förstärkningar, inte minst påeldade av viss börsåterhämtning för fastlands-Kinas nedpressade aktiebörser och av att Kinas centralbank tillåtit en mindre appreciering av det råvaruslukande landets valuta.

Den av Saudiarabien ledda militära koalitionen samt Yemens utrikesdepartement har dementerat anklagelser från Iran om att saudiska flygplan ska ha bombat Irans ambassad i Yemen. Det råder försämrade politiska relationer mellan Saudiarabien och Iran, två betydande regionala maktcentrum i Mellanöstern samt OPEC-medlemmar, sedan de förstnämnda genomförde massavrättningar av 47 personer, däribland en shiamuslimsk religiös ledare, i lördags.

Thina Saltvedt, senior oljeanalytiker på Nordea, räknar med att råoljans genomsnittspris under 2016 blir 10 procent lägre än under 2015. Det framgår av en artikel i fredagens SvD Näringsliv. Och på längre sikt menar Saltvedt att ökat intresse för andra energiformer talar att oljeproducerande länder kommer att få det tuffare.

Från bolagsflödet rapporterade The Economist i går att Saudiarabien överväger att börsnotera sin statliga oljejätte Saudi Aramco, världens enskilt största oljeproducent. Enligt Saudiarabiens vice kronprins Muhammad bin Salman väntas ett eventuellt noteringsbeslut kunna tas under de kommande månaderna.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom