Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oljepriset faller betydligt

2011-08-22 11:13

Priset på råolja sjönk betydligt när handeln återupptogs efter helgen, efter att marknaden tagit fasta på nyheter om att Gaddafi-regimen i Libyen håller på att förfalla och rebellerna tagit över huvudstaden Tripoli.

Efter de senaste veckornas framryckningar av rebellerna i västra Libyen, kom på lördagen de första rapporterna om att de börjat inta huvudstaden Tripoli, tidigare kontrollerad av trupper trogna Muammar Gaddafi. Utan något större motstånd kunde de till stor del säkra staden.

Två av Gaddafis söner ska ha tillfångatagits, bland annat Saif al-Islam som varit en av de mest framträdande ledarna i motståndet mot rebellerna, men Muammar Gaddafi själv är fortfarande på fri fot, och var han befinner förefaller vara okänt.

På oljemarknaden riktar man nu fokus mot hur snabbt produktionen och exporten från landet kan vara tillbaka.

DNB Nor poängterar att ingen kan med säkerhet veta hur lång tid det kan ta innan det är återställt, men "direkt när den nya regeringen är i kontroll kommer arbetet med att återställa oljeproduktionen och exporten troligen vara första prioritet eftersom det är det enda sättet att få snabb tillgång till finansiering".

"Alla incitament är på plats för att återfå oljeproduktion så snabbt som möjligt, precis som efter kriget mellan Irak och Kuwait 1991 då Kuwaits oljeproduktion återvände snabbare än de flesta kommentatorerna förväntade sig", skriver DNB Nor.

Mohamad Al Akari, rådgivare till Nationella övergångsrådet, NTC, sade till Al Jazeera att rebellrådet har förberett för att snabbt återställa normalitet i landet, inklusive oljeproduktionen. Utöver raffinaderiet i Brega, är inte skadorna omfattande.

"Vi har varit i diskussioner med Gaz de France, Total, BP, ENI och Qatar Petroleum, som ska hjälpa oss återställa oljeproduktionen så snabbt som möjligt", sade han.

Prisnedgången var störst i Brentoljan, som också varit den som har haft störst premie mot produktionsförlusterna i Libyen. Oktoberterminen visade där ett fall på 2:26 dollar per fat vid 11.35. Oljan handlades därmed till 106:36 dollar per fat, vilket kapade något av den premie som brent handlas till gentemot den amerikanska WTI-oljan som var upp 0:25 dollar till 82:51 dollar.

På ädelmetallmarknaden visade guldpriset återigen nya rekordnivåer, och handlades vid lunchtid till drygt 1.876 dollar per uns, motsvarande en uppgång med 24 dollar. Detta trots ett allmänt positivt riskklimat vilket bland annat avspeglades på stigande europeiska aktiemarknader. Även silver steg, med 0:80 dollar till 43:71 dollar per uns.

"Den ekonomiska statistiken, skuldproblem, problem i balansräkningar är alla djupt rotade och kommer att ta år att få ur systemet. Därför ställer vi oss fortfarande positiva till trenden i guldet", sade Paul Walker, chef för ädelmetaller vid analysfirman GFMS till Bloomberg News.

Bland basmetallerna var kopparpriset i princip oförändrat medan zink toppade förlorarlistan med en nedgång om 25 dollar till 2.168 dollar per ton.

Commerzbank noterar i ett marknadsbrev att det i princip inte existerar några nettolånga positioner i koppar för tillfället. På fredagskvällen redovisade Commodity Futures Trading Commission, CFTC, att nettolånga positioner minskade med 76 procent till 2.541 kontrakt under veckan som avslutades den 16 augusti.

"Med tanke på det är kopparpriset väldigt robust, och svävar kring 8.800 dollar per ton. Priserna skulle dessutom kunna få mer stöd om spekulativa finansiella investerare visar mer optimism och ökar deras satsningar på stigande priser", skriver Commerzbank.

Övriga basmetaller visade små rörelser, förutom tenn som ökade 200 dollar till 23.000.

Noteringar cirka klockan 11.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin                        +0:25 USD    82:51 

Brent, första termin                      -2:26 USD   106:36 

Basmetaller (pris/ton, tremånadersterminer)

Koppar                                       -1 USD    8.824 

Zink                                        -25 USD    2.168 

Aluminium                                    +3 USD    2.358 

Nickel                                       -5 USD   21.200 

Bly                                         -10 USD    2.292 

Tenn                                       +200 USD   23.000 

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld                                     +24:30 USD 1.876:40 

Silver                                  +0:8013 USD    43:71 

Jordbruksråvaror (pris/pund)

Bomull, decembertermin                  -0:0053 USD   1:0569 

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom