Oljepriset fortsätter ned

2012-06-19 10:51 Affärsvärlden Redaktionen

Råvarupriserna noterade i huvudsak måttligt lägre nivåer under tisdagens förmiddagshandel.

Handeln var försiktig inför vad som ses som veckans viktigaste hållpunkt - Federal Reserves räntebesked med efterföljande presskonferens med Ben Bernanke på onsdagen. Vidare kommer besked om förhandlingarna kring Irans atomenergiprogram först på tisdagskvällen, och ännu är inget klart vad gäller regeringsbildningen i Grekland.

Vid klockan 11.40 var WTI-oljan ned 0:36 dollar till 82:91 dollar per fat medan Brent hade sjunkit 0:59 dollar till 95:46.

USA:s president Barack Obama uppgav vid G20-mötet att han och Rysslands president Vladimir Putin varit överens om att det fortfarande finns tid och utrymme för en diplomatisk lösning angående spänningarna om Irans "potentiella utveckling" av kärnvapen, rapporterar Bloomberg News.

Irans vice förhandlare Ali Bagheri uppgav att måndagens samtal varit "konstruktiva och seriösa". Enligt Michael Mann, talesman för EU, hade samtalen varit "mycket intensiva" och med mer substans än samtalen i Bagdad i förra månaden.

Detta trots att EU så sent som på måndagsförmiddagen gick ut och meddelade att de kommer att fullfölja planen att fullt implementera embargot mot Iransk oljeimport från och med den 1 juli.

Diplomaterna ajournerade efter ett femtimmarsmöte och kommer att återuppta samtalen på tisdag. Företrädare för de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, samt Tyskland, vill att Iran ska stoppa produktion av anrikad uran upp till 20 procent, medan Iran vill få lättare sanktioner för att göra några eftergifter.

- Chanserna för framgång är inte goda. Det verkar som att Iran vill se en del framsteg, men litar inte på USA så de ber om mer än de kan få, sade Thomas Pickering, före detta USA-ambassadör i Ryssland och FN, till Bloomberg News.

Kinas ekonomiska tillstånd sätter fortsatt prägel på råvarumarknaderna, och Kinas handelsminister Chen Deming antydde i samband med G20-mötet att aktiviteten i den kinesiska ekonomin kan vara på väg upp i juni, efter svagheter i april och maj, med stöd av regeringens åtgärder för att stötta tillväxten.

”Om det blir en hård landning i Kina eller om euroområdet upplöses tror vi att Opec kommer att minska produktionen extremt snabbt för att undvika en liknande prisnedgång (som 2009). Medan kartellen har möjlighet att skydda mot nedåtrisker mot priserna är den maktlös att hindra prisökningar om den existerande kapaciteten är dränerad. Vi räknar med att riskerna för en hårdlandning i Kina kommer att minska det nästa halvåret även om euroområdet kommer att ge volatilitet på marknaderna och oljepriset", skriver SEB i en rapport.

På tisdagskvällen släpper American Petroleum Institute, API, inofficiell statistik över de amerikanska råoljelagren. Inför den officiella rapporten, som publiceras av energidepartementet på onsdagen, räknar analytiker med att råoljelagren ska ha sjunkit med 1,3 miljoner fat.

Dollarn har tappat något till 1:261 mot euron från 1:259 vid svensk stängning på måndagen, inför Federal Reserves tvådagarsmöte som avlutas på onsdagen.

- Annonsering av stimulanser kan möjligen bli en stöttande faktor för råvaror men jag tror inte att Fed kommer att göra detta vid denna tidpunkt. De kommer att hålla saker och ting oförändrade, sade Ken Hasegawa.

Andra bedömare spår någon form av policylättnad, där en förlängning av Operation Twist, där Fed byter värdepapper med kortare löptid mot långa statspapper, är ett tänkbart alternativ.

Ett förbättrat läge i Kina och möjliga Fed-stimulanser har gett stöd åt basmetallerna. Kopparns tremånaderstermin har sjunkit med 20 dollar till 7.490 dollar per ton, medan aluminiumpriset sjunkit 10 dollar till 1.919.

"Vi fortsätter att anse att aluminium har den minsta nedsidan i ett negativt makroscenario, medan koppar har den största nedsidan jämfört med marginalkostnaden för produktion", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden noterade spotpriset på guld en uppgång om knappt 2 dollar till 1.630 dollar per uns, medan silvret var upp 0:10 dollar till 28:81.

"Ihållande osäkerhet kring euroområdets skuldkris efter de grekiska valen och ett policymöte med Federal Reserve lyfte guldet. Riskskyddsköp stöttade guldet, när investerade fortsatte att vara skrämda av oro över euroområdets olösta problem och en brist på en heltäckande tydlig plan", sade Lynette Tan, investeringsanalytiker vid Phillip Futures.

Terminer i Indien avancerade till en rekordnivå efter att landets centralbank oväntat beslutade att behålla styrräntan oförändrad på måndagen.

Noteringar klockan 11.40

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:36 USD 82:91

Brent, första termin -0:59 USD 95:46

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -20 USD 7.490

Zink -5 USD 1.875

Aluminium -10 USD 1.919

Nickel -20 USD 16.630

Bly +1 USD 1.896

Tenn -50 USD 19.450

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:73 USD 1.629:80

Silver +0:1025 USD 28:8125

Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0040 USD 0:7226

Affärsvärlden Redaktionen

Premiumnyheter

Aktuellt inom