Oljepriset står emot sänkta tillväxtprognoser

Oljepriset har åter vänt upp något på onsdagsmorgonen efter att IMF:s försämrade prognos för den globala tillväxten fått priserna att sjunka under tisdagseftermiddagen och kvällen.

Risker för negativ påverkan på utbudssidan, främst i form av stridigheterna i Libyen, bidrog till att hålla priserna uppe.

Brentoljan höll sig alltjämt över 70 dollars-nivån och kostade på onsdagsmorgonen 70:71 dollar per fat, en marginell uppgång jämfört med tisdagskvällens pris. Även WTI-oljan klättrade några tiotals cent jämfört med tisdagskvällens kurser till 64:19 dollar per fat.

Det amerikanska energidepartementet lämnade på tisdagen en ny prognos för råoljepriserna för de kommande åren. För 2019 räknar departementet med att nordsjöoljan brent i genomsnitt kommer att kosta 65 dollar per fat. Det är en uppjustering jämfört med organets tidigare prognos på 63 dollar per fat för 2019.

Även bland basmetallerna var det överlag upp med små prisjusteringar för bland annat koppar som på onsdagen kostade 6.491 dollar per ton, medan Zink som stigit drygt 16 procent sedanårsskiftet, noterade en marginell nedgång på 0,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.