Oljeprisraset slår mot USA:s storbanker

2016-01-18 10:44 Affärsvärlden SIX
Wells Fargo. Foto: All over press

De havererande oljepriserna börjar nu översättas i ett kännbart kreditproblem för de amerikanska storbankerna, rapporterar både bloomberg och Reuters.

Frågan kom upp för både Citigroup och Wells Fargo efter rapporterna, som på justerad basis var något bättre än väntat, i fredags.

I fjärde kvartalet 2015 uppgavs Wells Fargos energiportfölj ha bidragit med förluster om 118 miljoner dollar medan motsvarande smäll i Citigroup blev 75 miljoner dollar.

Wells Fargos reserveringar för framtida kreditförluster relaterade till olja och gas är nu uppe i 1,2 miljarder dollar, vilket enligt Bloomberg motsvarar omkring 7 procent av bankens energikreditportfölj på totalt 17 miljarder dollar.

För Wells Fargos del utgår reserveringarna från att rådande gas- och oljeprisnivåer håller i sig 2016 ut och att dessa prisnivåer leder till ökade kreditproblem för sektorn.

"Det är lämpligt att vi nu agerar tufft för att skydda bankens intressen. Vi arbetar med varje kund för att hjälpa dem medan de tar sig igenom det här. Det skulle inte göra oss något gott att pressa igenom frågor, eller att bli den slutgiltiga ägaren till ett antal oljelicenser", ska Wells Fargos finanschef John Shrewsbury ha sagt till analytiker som följer banken, enligt Bloomberg.

Motsvarande reserveringar hos Citigroup utökades med 250 miljoner dollar. Samtidigt guidade Citigroup för att ytterligare 600 miljoner dollar kan komma att reserveras under första halvåret i år, om oljepriserna förblir kring 30 dollar fatet. Faller oljepriserna till 25 dollar fatet är bankens bedömning i dagsläget att reserveringarna måste utökas med 1,2 miljarder dollar.

I fredagens ordinarie börssession tappade Citigroup och Wells Fargo 6,4 respektive 3,6 procent, samtidigt som breda storbolagsindexet S&P 500 var ned 2,2 procent.

Den amerikanska WTI-råoljans frontmånadstermin noteras på måndagen ytterligare 0,6 procent lägre på dryga 30 dollar fatet enligt SIX Edge - nivåer som inte setts av på över 10 år.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom