Oljepristapp tynger på börsen

2016-01-27 13:04 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen handlades fortsatt lägre efter lunch på onsdagen tyngd av ett lägre oljepris samt bolagsrapporter.

Ericsson och Nordea tappade rejält efter sina respektive delår på morgonen.

SIX Generalindex var vid klockan 13.35 ned med 1,1 procent till 452 och OMXS30-index sjönk 1,4 procent till 1.356. Omsättningen var 9,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Ericsson rapporterade något sämre intäkter och resultat än väntat för det fjärde kvartalet. Utdelningen var samtidigt högre än väntat.

Är det rimligt att räkna med att det första kvartalet 2016 kommer bli svagare än det fjärde kvartalet 2015?

"Vi har inte sagt något. Det är för tidigt, vi har precis stängt det fjärde kvartalet. Q4 är historiskt alltid det bästa kvartalet för Ericsson. Så har det varit så länge jag har varit på den här firman", sade Ericssons vd Hans Vestberg till SIX. Aktien backade 5,6 procent till 77,48 kronor som mest handlade.

Nordea inledde rapportsäsongen för de svenska storbankerna genom att rapportera ett lägre resultat än väntat. Banken beslutade också om en ny utdelningspolicy.

"Nordea strävar efter att upprätthålla en stark kapitalposition i linje med bankens kapitalpolicy. Ambitionen är att nå en årlig ökning av utdelningen per aktie", lyder den nya policyn. Aktien backade 4,3 procent.

Volvo omorganiserade och införde en så kallad varumärkesbaserad organisation med ett tydligare resultatansvar för koncernens lastbilsmärken.

I sektorn noterades vidare Scania som ökade resultatet i det fjärde kvartalet. Scanias orderingång för lastbilar i Europa steg sju procent fjärde kvartalet. Volvos aktie gick fram 0,6 procent.

Qliro backade 11 procent efter sin rapport, som innehöll en negativ engångspost om 26 miljoner kronor till följd av lagerkrångel inom affärsområdet Lekmer. Bolaget meddelade också besparingsplaner inom Cdon där cirka 35 tjänster ska bort.

Elanders sköt upp 8,0 procent efter sin delårsrapport.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom