Oljetoppar nekas ansvarsfrihet

Två styrelseledamöter i ett oljebolag på börsen nekas ansvarsfrihet. Det står klart efter torsdagens årsstämma.

Två styrelseledamöter i Shelton Petroleum, som pumpar upp olja i Ryssland och Ukraina, fick inte ansvarsfrihet vid bolagets stämma som avhandlades under torsdagen.

Maks Grinfeld och Mats Jansson, som hoppade av styrelsen i februari förra året, beviljades inte ansvarsfrihet.

Stämmans röstmässigt tyngsta aktieägare, Appointed Board Ltd, med 47 procent av de närvarande rösterna, avstyrkte ansvarsfrihet.

De två styrelseledamöterna fick kritik för att de inte arbetat för alla aktieägares bästa. Enligt en stämmodeltagare jobbade de två i första hand för Petrogrand, ett annat oljebolag med verksamhet i Ryssland. Petrogrand lade vid denna tidpunkt ett fientligt bud på Shelton.

Maks Grinfeld var vd i Petrogrand fram till i april 2015, då han fick han sparken från sin post.

Föreningen Aktiespararnas representant vid stämman, Per Lundin, röstade för att ingen ledamot ur den gamla styrelsen skulle beviljas ansvarfrihet. Hans förslag röstades ned.

Enligt advokat Cheddie Liljeström, som representerade Appointed Board Ltd vid stämman, valde hans klient att rösta nej till ansvarsfrihet för de två utpekade ledamöterna eftersom det då finns möjligheter att inleda en ekonomisk process mot duon.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.