Olving fick Mycronic att lyfta 700 procent

Nedlagda projekt och stora förluster har slukat miljarder. Men skutan har vänt. Sedan Lena Olving tillträdde för drygt tre år sedan har kursen åttafaldigats.

Ägarna bestämde sig för att slå ihop Micronic med Mydata och tillsätta en ny vd, Peter Uddfors, med bakgrund inom teknikbolag i pappersindustrin.

Det var två rätt olika bolag med snarlika problem som fusionerades. Bägge hade svag lönsamhet och bägge hade en omsättning på runt 600 miljoner kronor. Mydata-aktie­ägarna fick betalt i Micronic-aktier. I dag äger Bure 29,9 procent av Mycronic.

Sammanslagningen beskrivs som två ­vattenhinkar med hål i botten, där vattnet hälls över till en tredje balja, även den med hål i botten.

I dag, många år senare, tycks Patrik Tigerschiöld till viss del instämma i den beskrivningen.

– Båda bolagen hade en hög teknisk höjd, de var världsledande. Och båda var i världsklass när det gäller kontakt med kunderna och försäljning, säger Tigerschiöld.

– Men man var ganska dålig på produktion, lagerhantering, kvalitet, affärsutveckling och inte så utvecklad på service.

Integrationen av de två bolagen gick långsamt och 2010 genomförde bolaget återigen en nyemission. En del institutionella ägare avstod från att teckna sin ägarandel.

Bolaget fick ett antal nya aktieägare. En ­investerare valde att gå in tungt i bolaget, men ville vara anonym. Investeraren konstaterade att bolaget passade dennes profil med nedtryckt värdering.

– Många i marknaden var avskräckta av bolaget, säger denne.

Bolaget tog in 240 miljoner kronor. Det gick först och främst till att finansiera ett nytt så kallat LDI-projekt (Laser Direct Imaging) i samarbete med teknikjätten Intel. Mer än halva utvecklingsbudgeten lades på LDI-projektet och Intel förband sig att köpa ett LDI-system.

Dåvarande vd Peter Uddfors bedömde att marknaden för LDI-system var värd 100–150 miljoner dollar om året. Prislappen för ett LDI-system låg mellan 2 och 5 miljoner dollar. Optimismen var stor, särskilt då investeringen skedde med uppbackning från Intel.

– Den marknad vi nu går in i är större än vår nuvarande marknad för mönsterritare, sa Peter Uddfors och slog fast att de ämnade ta omkring 20 procent av marknaden.

Uddfors slog fast att den första leveransen av LDI-systemen skulle ske under 2010 och att större volymer skulle levereras under 2011.

Men inte heller den satsningen lyfte. Tillverkarna nappade inte på LDI, trots ­Intels initiala intresse. Hösten 2012 varslade ­Micronic Mydata, som företaget då hette, ett 50-tal tjänster. Samma höst meddelades att Peter Uddfors skulle lämna posten som vd. Lars Josefsson, med bakgrund på ABB och Sandvik, tog vid som tillförordnad vd i väntan på en permanent lösning.

Den anonyme storägaren konstaterar att man redan våren 2012 fick hum om att ledningen i bolaget var dysfunktionell.

– Det utbröt en strejk, det är inte ofta man ser akademiker strejka. Att man inte kommer överens på den nivån visar att styrningen inte var så bra, säger denne och konstaterar att vd:n Peter Uddfors inte var klockren.

Dessutom var LDI-satsningen inte rätt väg att gå, konstaterar Patrik Tigerschiöld som 2012 hade fattat ordförandeklubban i styrelsen.

– Bolag av Intels storlek har alltid fem parallella spår som de jobbar utifrån, säger Tigerschiöld.

– Sedan valde Intel en annan väg. Det är ett stendött sätt att jobba på. Man bör dela riskerna med sina partner.

Liksom Sigmaprojektet visade sig LDI bli en kostsam satsning.

– Vi lade ner över 800 miljoner kronor på projektet, säger Tigerschiöld.

***

Vd:n som tillträdde i juli 2013 heter Lena Olving. Olving var vice vd på Saab AB innan hon blev vd för Micronic Mydata, ett ­bolag som omsättningsmässigt då var 24 gånger större än Micronic.

En ny strategi lades fram, och det beslutades om nya finansiella mål. Omsättningen skulle nå över 2 miljarder kronor och rörelseresultatet över en konjunkturcykel skulle överstiga 10 procent före räntor och skatt. År 2015 var rörelsemarginalen långt över – 30 procent.

– Att fördubbla omsättningen är väldigt tufft, säger Lena Olving själv om målsättningen.

– Vi trodde det skulle ta fyra till sju år, men vi har lyckats med detta på tre år.

När Olving tillträdde beslutade hon att satsa på att stärka eftermarknaden för de system som kunderna redan köpt. Det handlar om service, underhåll och tjänster kopplade till drygt 100 system för mönsterritare och tusentals maskiner inom ytmontering. Sammantaget bringar eftermarknaden in stabila intäkter för hundratals miljoner kronor om året. Det är en förklaring till bolagets ­stigande intäkter.

– Det är många olika saker som har spelat roll, säger Lena Olving. Men om jag bara skulle säga en sak så är det vår product road map. Att vi tidigt under innevarande år och tre till fem år framåt bestämmer vilka tekniska steg som behöver tas i produktutvecklingen. Särskilt om vi ska byta teknisk plattform – det kan ju ta tre till fem år. Man kan ju inte ha en plan ett år och nästa år ha en annan plan.

Ett annat steg som Olving tog var att lägga det kostsamma LDI-projektet på is. Något som redan hade kostat 800 miljoner kronor. Beskedet var positivt, enligt en storägare.

– Satsningen hade varit lite väl snabb, med litet beslutsunderlag och potentialen var kanske inte där. Så siffrorna såg inte bra ut. Men när man avslutade LDI-projektet blev det en trigger, för företaget fick fram bättre siffror.

Lena Olving tar ändå LDI-projektet i försvar.

– Vi har valt att avvakta för att marknaden inte finns där. Vi har säkerställt att teknologin fungerar genom certifiering hos kund. Sedan var inte marknaden riktigt beredd att lämna det vi kan kalla traditionell teknik för ett annat tekniskt sätt att skapa en produktionslösning. De tekniska innovationerna har vi återanvänt i andra produkter.

Investeraren, som följt Mycronic i många år, konstaterar att bolaget länge haft föredömliga tekniska innovationer men att man saknat kommersiella bitar.

– Företaget kändes väldigt ingenjörsdrivet, ingen som kollar om det finns en slutkund som vill köpa vad man tar fram. Det kan man se ibland i våra svenska bolag. De tar fram bra saker, men är inte i kontakt med marknaden.

 

Det här är en nedkortad version av reportaget: På rätt kölNedlagda projekt och stora förluster har slukat miljarder. Men skutan har vänt. Sedan Lena Olving tillträdde för drygt tre år sedan har kursen åttafaldigats.. Prenomeranter kan läsa det genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets