Omstridd revisor tar nya uppdrag

De konkursdrabbade norrmännen Geir Lolleng och Aksel Bratvedt använder samma revisor som den brottsmisstänkte Alexander Richards tidigare hade som favoritrevisor.

Affärsvärlden har den senaste tiden granskat Geir Lolleng och Aksel Bratvedts affärer med ett antal svenska bolag i reklam- och marknadsföringsbranschen.

I bolagen dyker Alexander Hagberg på Ernst & Young upp som ansvarig revisor. Enligt Affärsdata, som hämtar sina uppgifter från bolagsregistret, är han revisor i hela 266 bolag i Sverige vilket gör honom till en av de mest sysselsatta revisorerna i branschen.

Inte mindre än tio av dessa är bolag där de två norska kompanjonerna Aksel Bratvedt och Geir Lolleng sitter med i styrelsen och har ett avgörande inflytande. Alexander Hagberg har tillträtt i bolagen under de senaste åren, från 2004 till 2008, i flera fall vid samma tidpunkt som norrmännen har satt sig i styrelsen.

Men de svenska affärerna går inte bra. Minst tio av bolagen har under senare tid gått i konkurs.

Bland annat har ett dotterbolag till företaget Delling Group, som sedan 2004 är noterat på sidobörsen AIM i London, försatts i konkurs med skulder på 31 miljoner kronor. Konkursen i bolaget (Scandinavian Exhibition Group, före detta Dellinger Expo), där edgångssammanträdet hölls i mitten av oktober, har ännu inte meddelats bolagets aktieägare på Londonbörsen. Här tillträdde Alexander Hagberg som revisor samma dag som de två norrmännen satte sig i styrelsen, den 2 juni 2007.

Det är inte första gången som Alexander Hagberg figurerar i kontroversiella affärssammanhang. Efter att ha dragit på sig ett svindleriåtal på 1990-talet, där han senare blev helt frikänd, blev han den skandalomsusade affärsmannen Alexander Richards husrevisor för några år sedan. . Läs här.

Förutom revisorsuppdragen i Aktietorget-noterade NRS Technologies, Addyourlogo, Viatech Systems och Systemseparation hade han också uppdrag åt Alexander Richards ägarbolag.

NRS avnoterades i augusti 2006 på grund av upprepade fall av felaktig informationsgivning. Efter en kursuppgång som gav tio gånger insatsen ska Alexander Richards, enligt åklagarväsendet som redan åtalat en annan person, ha sålt NRS-aktier som på börsen värderades till 70 miljoner kronor.

Kursen drevs av falska rapporter om försäljningsframgångar och order som inte existerade, enligt åklagarmyndigheten.

Bolaget har sedan dess drivits vidare utanför börsen med målet att licensiera ut den egna tekniken för rening av sand och grus i vattenmiljöer.

Addyourlogo lades ner i samma veva som NRS avnoterades. Viatech Systems har bytt namn till Lucent Oil och finns liksom Systemseparation fortfarande noterat på Aktietorget.

Alexander Richards är fortfarande misstänkt för brottslighet, grovt svindleri och grovt insiderbrott. Saken utreds av Ekobrottsmyndigheten. Affärsvärlden har i en serie artiklar beskrivit turerna.Läs den senaste artikeln här.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco