Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Operatörstriden kan ge staten miljarder

2011-02-28 13:13

Datatrafiken i mobilnäten har exploderat. Operatörernas behov av ytterligare plats i etern är mycket stort. Nu slåss bolagen om ytterligare frekvenser och staten hoppas kunna få in miljarder på auktionen som startar i dag.

Den mobila datatrafiken i näten var i stort sätt obefintlig före 2007. Bara på några år har näten fyllts och användarna kräver mer utrymme. 

Från början av 2008 till 2010 har datamängden i näten femfaldigats och ingenting tyder på att den positiva trenden kommer att minska.

Med det i bakhuvudet är det inte så konstigt att alla operatörer nu är redo att fajtas kring de nya frekvenserna.

Post- och telestyrelsen, PTS är den verksamhet som ska auktionera ut frekvenserna. Själva auktionen förväntas pågå under flera dagar. Det talas om allt ifrån två till tio dagar skriver Svenska Dagbladets Näringsliv.

Det är sex tillstånd som ska auktioneras ut. Utrymmet finns ledigt sedan när Sverige gick över från analoga till digitala tv-sändningar i marknätet.

En operatör kan ropa in högst två av dem och tillstånden gäller i 25 år.

Det finns inga krav kring vad bolagen ska använda utrymmet till, men de flesta av bolagen som är intresserade av de här frekvenserna planerar att använda dem för tekniken lte.

Det som ibland också brukar kallas för 4G. Frekvenserna är också mycket attraktiva eftersom de går att bygga nät som täcker mycket stora ytor Eftersom intresset är stort från aktörerna att få köpa de här frekvenserna hoppas staten på att tjäna in storkovan på auktionen.

I Tyskland har man haft en liknande auktion och då fick staten in 40 miljarder kronor. I Sverige väntas alla de större operatörerna konkurrera om frekvenserna Tele2, Telia Sonera, Telenor, operatören 3 och Net 1.

Men för de som inte blir riktigt nöjda efter den här auktionen finns en still chans.

Det kommer att finnas ytterligare utrymme framöver men de frekvenserna är inte lika attraktiva som det här och handlar om frekvenser som använts av militären, Skriver Svenska Dagbladet.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom