Opiatbolag kraschar på Wall Street efter konkursanmälan

Den skandalomsusade opioidläkemedelsaktören Insys Therapeutics rasade över 70 procent i Wall Streets förhandel på måndagen.

Bolaget har ansökt om konkursskydd hos amerikanska myndigheter efter att stämningsbördan mot bolaget och dess toppchefer till slut blivit övermäktig.

Insys har lämnat in en så kallad kapitel 11-ansökan om konkursskydd. Ansökan kommer i efterspelet till bolagets roll i den epidemi orsakad av kraftigt beroendeframkallande läkemedel som saluförts med tvivelaktiga medel.

“Efter att ha genomfört en grundlig genomgång av möjliga strategiska alternativ kom vi fram till att en domstoldövervakad försäljningsprocess utgör det bästa åtgärdsalternativet”, skriver vd Andrew G Long i ett pressmeddelande.

Så sent som i förra veckan godtog Insys skadeståndskrav på 225 miljoner dollar.

Så kallade chapter 11-anmälningar är inget ovanligt, då endast konkursboet efter dotterbolag som begärs i konkurs belastas av nuvarande och framtida stämningar, vilket medför att moderbolaget kan befrias och undkomma kostnader och således fortsätta med verksamhet i framtiden.

Tidigare har bland annat producenter av farliga bröstimplantat och bristfälliga krockkuddar gått samma väg för att hantera stora och uppmärksammade skadeståndsmål.

Fem av de högsta cheferna i Insys har redan dömts för utpressning medan bolaget tvingats till förlikningsavtal i flera fall där läkare mutats att skriva ut Subsys, som är ett starkt smärtstillande och mycket beroendeframkallande opiatläkemedel som sprayas in i munhålan.

Insys har vid upprepade tillfällen tagit cheferna och det illegala marknadsföringsprogrammet i försvar medan kritikstormen intensifierats. Agerandet har hamnat särskilt högt på myndigheternas agenda efter att medias intresse för opiaterna tagit fart i USA. Det rådande läget kring morfin- och heroinliknande substanser beskrivs ofta i kristermer efter en snabb ökning i förskrivning av de smärtstillande opiatläkemedlen med epidemisk missbruksproblematik som följd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.