Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Öppet för nedskärningar i USA

2013-03-01 06:34
Foto: AP Photo/Steve Helber /Scanpix

Den amerikanska senaten röstade på torsdagen emot demokraternas förslag som innebar att de 85 miljarder dollar i automatiska nedskärningar, som väntas påbörjas den 1 mars, bland annat skulle bytas ut mot skattehöjningar.

Det rapporterar Bloomberg News.

Tidigare under dagen röstades även republikanernas förslag ner i senaten.

Med både demokraternas och republikanernas förslag ute ur bilden väntas nu de automatiska nedskärningarna börja på fredagen.

Wall Street Journal skriver att President Barack Obama på fredagen ska träffa kongressledare för att diskutera de automatiska nedskärningarna, sequester. Om de, som väntat, inte finner något sätt att undvika dem kommer presidenten att underteckna en order om myndigheterna ska inleda nedskärningarna.

Företrädare för Vita Huset och vissa republikaner argumenterar nu för att det bästa sättet att bryta dödläget är att återuppta arbetet med att finna en heltäckande uppgörelse om att minska budgetunderskottet, en lösning som når kärnan i de långsiktiga problemen genom en skattereform och reformer av program som Social Security och Medicare.

De senaste dagarna har företrädare för administrationen åter börjat lyfta upp presidentens tidigare plan om en uppgörelse som ska sänka budgetunderskottet med 1.800 miljarder dollar, med skattehöjningar på 680 miljarder dollar - men också utgiftsminskningar på 1.100 miljarder dollar, bland annat genom att begränsa de inflationsjusterande höjningarna i Social Securities.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom