Öppnar nedåt, Essity mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde torsdagen med lätt sjunkande index.

För de ledande Europabörserna har den tidiga handeln inneburit en liten nedgång för tyska DAX, medan Parisbörsens CAC40 har stigit, liksom FTSE100 i London.

Strax efter klockan 10 hade OMXS30 sjunkit 0,4 procent till 1.566 och aktier för 1,7 miljarder kronor var omsatta.

Bland storbolagen toppade Essity, som fått en höjd rekommendation av Morgan Stanley till övervikt, från tidigare jämvikt. Essity klättrade 2,3 procent.

På minussidan syntes nedgångar för bilindustrin och dess underleverantörer i hela Europa, efter Daimlers vinstvarning på onsdagskvällen. I Stockholm tappade Autoliv 1,2 procent, medan flera bolag i Frankfurt hade det tufft: förutom Daimler backade även BMW, Volkswagen och däckbolaget Continental markant.

Electrolux kommer att göra en avsättning på cirka 550 miljoner kronor med anledning av en utredning som görs av franska konkurrensmyndigheten. Aktien sjönk 0,6 procent.

Magnolia Bostad stärktes nära 6 procent. Bolaget har tecknat ett avtal som innebär att bostadsfastighetsbolaget Heimstaden köper bostadsprojekt för 9,6 miljarder kronor.

Kambi har fått en kraftigt höjd riktkurs av ABG Sundal Collier, till 210 kronor från tidigare 145. Köprekommendationen upprepas. Samtidigt kom information om att bolagets IT-chef har sålt aktier för 11,6 miljoner kronor. Aktien var trots det upp 4,2 procent.

Solcellsföretaget Midsummer, som främst säljer maskiner för produktion av solpaneler, gjorde entré på First North. Teckningskursen i den nyemission som gjorts inför listningen var 16:20 kronor, men aktien handlades på torsdagen klart högre vid 23:40 kronor.

Capio avancerade nära 1 procent. Företaget får en ny vd i form av Attila Vegh, som tar över efter avgående Thomas Berglund.

SAS börsvärde på 7 miljarder kronor är löjligt lågt, skriver Dagens Industri i en analys av aktien. Några åtgärder skulle kunna få upp värderingen rejält, skriver tidningen. Flygbolaget steg med försiktiga 0,2 procent.

Clas Ohlson har fått en sänkt riktkurs, till 62 kronor från tidigare 65, av SEB Equities, och backade 2,7 procent.

Avstå från Soltech, var ett av råden Affärsvärlden gav i sin senaste utgåva. Aktien tappade nästan 7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets