Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Öppning i dur väntas på börsen

2019-03-15 08:37
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckas sista handelsdag i en oregelbunden tendens med en lätt dragning upp. Nya uppgifter har kommit om Swedbank och H&M har släppt kvartalsförsäljning.

I torsdagens USA-handel rörde sig de större aktieindexen i ett snävt spann kring nollan för att även stänga med små förändringar. Marknaden fäste ingen större vikt vid uppgifter om att toppmötet mellan president Donald Trump och Kinas Xi Jinping skjuts fram till tidigast april. Störst rörelse stod Nasdaq för med en nedgång på 0,2 procent.

Även i den efterföljande handeln i Asien verkar det framflyttade toppmötet inte bekymra investerarna utan börserna i regionen steg på bred front.

Bland övriga omvärldsfrågor märks att det brittiska parlamentet på torsdagskvällen röstade ja till att Storbritannien ska förlänga brexit och nej till en ny folkomröstning.

Vidare skriver Reuters att Nordkorea överväger att avlysa kärnvapenförhandlingarna med USA enligt vad ryska Tass rapporterat med hänvisning till uttalanden från Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui. Enligt Tass väntas Nordkoreas ledare Kim Jong Un göra ett officiellt uttalande inom kort om sin position till förhandlingarna med USA.

Vid 8.25-tiden pekade terminen för tyska DAX 0,2 procent upp. Även IG:s förhandel indikerade en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,2 procent.

I morgonens nyhetsflöde:

* En inom Swedbank intern rapport visade att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, rapporterar Svt.se på fredagen.

Rapporten är från september 2018. Samma höst förnekade bankens vd Birgitte Bonnesen att banken skulle vara inblandad i den penningtvättshärva som hade rullats upp kring Danske Bank i Estland.

* H&M har levererat försäljningssiffror nu på morgonen. I lokala valutor steg försäljningen med 4 procent i det första kvartalet (december-februari). Det kan jämföras med förhandstipsen som enligt Infront Data i snitt låg på +3,9 procent. I kronor blev försäljningen 51.015 miljoner. Här hade analytikerna räknat med 49.863 miljoner.

* MQ redovisar ett rörelseresultatet exklusive nedskrivning av immateriella tillgångar på -28 miljoner kronor (-4) i sitt andra kvartal. I jämförbara butiker var försäljningen 5 procent ner. MQ meddelar även en garanterad företrädesemisson som ska tillföra bolaget 176 miljoner kronor.

* Den placering av 15 miljoner aktier som Nordic Capital aviserade i Resurs efter gårdagens börsstängning genomfördes till priset 58:00 kronor per aktie. Aktien stängde på 60:95 kronor på torsdagen.

Makro:

- EMU: KPI (def) februari kl 11.00

- USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30

- USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande februari kl 14.15

- USA: JOLTS-data, lediga jobb mm, januari kl 15.00

- USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom