Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Öppning i rött väntas

2018-10-09 15:12
Foto: Paul Brown/IBL

Det ser ut att bli en öppning i rött på tisdagens USA-börser och därmed en fortsättning på ett något dystert börsklimat på de europeiska aktiemarknaderna i spåren av oro för en inbromsning i den globala tillväxten.

Enligt Internationella Valutafonden, IMF, har den globala tillväxten tappat momentum under första halvåret och nedåtriskerna har ökat. I USA är momentum fortsatt starkt då de finanspolitiska stimulanserna fortsätter att öka, men tillväxtprognosen för 2019 har dragits ned på grund av tullarna mot Kina, skriver IMF i sin globala höstprognos.

 

Utöver global tillväxtoro fortsätter ränteläget att sätta press på Wall Street även om USA-räntorna rört sig mestadels sidledes på tisdagen och inför börsstarten låg runt samma nivå vid fredagens stängning. På måndagen hade obligationsmarknaden helgstängt.

 

Dollarn har stärkts mot euron på tisdagen.

 

Vid 15-tiden hade nedgången i terminerna mattats lite jämfört med tidigare på eftermiddagen. Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 låg på minus 0,3 procent. Nasdaqterminen var ned 0,2 procent.

 

På måndagen var USA-börserna öppna och läget var överlag avvaktande med en stängning nära nollstrecket för S&P 500 och Dow Jones. Teknikaktier fortsatte att backa och Nasdaqbörsen slutade på minus.

 

I Asien var det mest minus i de stora börsindexen på tisdagen och på Tokyobörsen sjönk Nikkei-index 1,3 procent.

 

De större Europabörserna låg runt en halv procent ned på tisdagseftermiddagen.

 

På råvarumarknaden har priset på WTI-oljan stigit runt 0,7 procent, efter att ha backat föregående dag. En bidragande orsak till uppgången var oro över den tropiska stormen Michael, som uppgraderats till orkanstyrka och som närmar sig Floridas kuster. Basmetallerna utvecklades blandat.

 

Google håller ett lanseringsevenemang på tisdagen, men nyheter därifrån kan komma att överskuggas av måndagens uppgifter om att den sociala nätverkstjänsten Google+ stängs efter ett avslöjande om en bugg som gav obehöriga tillgång till upp till 500.000 användares uppgifter. Google-ägare Alphabeth låg strax under oförändrat i förhandeln efter att ha backat på måndagen.

 

Läkemedelsbolaget Perrigo handlades ned 2,5 procent efter beskedet att vd slutar efter mindre än ett år på denna position.

 

Livsmedelsjätten Krogers tappade 3 procent. Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation på aktien till sälj, från behåll.

 

Makroagendan är tunn för resten av dagen i USA.

 

Rapportsäsongen är i sin linda och nu på fredag bekänner amerikanska storbanker som JP Morgan, Wells Fargo och Citigroup färg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom