Oracle lyfte efter stark rapport

Kurserna på börserna i New York letade sig högre för andra dagen i rad på torsdagen och stängde på dagshögsta.

Uppgången tillskrevs en duvaktig ton från centralbanken Federal Reserve. Bästa sektorer var IT där Oracle lyfte med en stark rapport och verkstad, sämsta var sällanköp och telekom.

”Som vid många andra tillfällen så kompenserar Fed med sin duvaktighet för många dåliga nyheter från Europa och andra ställen. Det är därför du får det här återhämtningsrallyt efter några dagar med kraftiga nedgångar”, kommenterade Russ Koesterich, chefsstrateg på BlackRock, för Bloomberg.

Dow Jones Industrial Average var klockan 22.00 upp med 2,4 procent till 17.777, S&P 500 var upp 2,4 procent till 2.061 medan Nasdaq Composite hade ökat 2,2 procent till 4.748.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 7 punkter till 2,21 procent samtidigt som trettioårsräntan hade stigit 8 punkter till 2,82 procent.

Fed tog både bort och hade kvar formuleringen om att den första räntehöjningen kommer ”betydande tid” efter att obligationsköpen har avslutats. Detta genom att skriva att man kommer att vara ”tålmodig” och att det har samma betydelse som den tidigare formuleringen.

De två hökarna i den penningpolitiska kommittén, Richard Fisher och Charles Plosser, som har antytt att en höjning tidigt under 2015 vore lämpligt, röstade emot majoriteten. Duvan Narayana Kocherlakota röstade också emot.

”Gårdagens besked var lugnande för aktiemarknaderna för det fanns ingen känsla av att Fed överväger att strama åt penningpolitiken snabbt”, kommenterade Gail Dudack, chefsstrateg på Wellington Shields & Co, för Dow Jones Newswires.

Programvarubolaget Oracle gick fram 10,2 procent efter att i går ha lagt fram en rapport som innehöll flera positiva signaler. Den största vinstdrivaren, software-maintenance, ökade sina intäkter med 9 procent samtidigt som molnintäkterna accelererade och databaser återhämtade sig.

Managementkonsultbolaget Accenture var upp 5,2 procent efter en rapport som överträffade förväntningarna, drivet av högre outsourcingintäkter.

Chevron steg 2,8 procent. Bolaget uppgav sent på onsdagen att man skjuter upp borrningsprogrammet i kanadensiska Arktis på obestämd tid på grund av de fallande oljepriserna.

Apotekskedjan Rite Aid förbättrades 11,9 procent efter en stark rapport och en höjd prognos.

På statistikfronten rapporterades antalet nya arbetssökande till 289.000 förra veckan, vilket var något färre än väntat. Philly Fed-index sjönk till +24,5 i december, vilket var ungefär som väntat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets