Ordföranden i börskandidat hamnade i bedrägerihärva

Ordföranden i ett bolag som är på väg till börsen satt i styrelsen för ett bolag där fyra i ledningen dömdes för bedrägeri. Läs om svensken som hamnade mitt i 6 miljarder-kronors-härvan.

Lilla First North-aktuella Scibase, som tillverkar läsare som kan hitta hudcancer, berättar i en fotnot i prospektet inför noteringen om en ovanlig erfarenhet som en av ledningspersonerna har med sig i bagaget.

Bolagets ordförande, Tord Lendau, som fram till förra året var styrelseledamot och medlem av revisionsutskottet i det amerikanska börsnoterade medicinteknikbolaget Arthrocare Corp, drabbades av alla styrelseledamöters värsta mardröm när det stod klart att ledningen hade riggat försäljningssiffrorna.

I augusti förra året dömdes Arthrocares förre vd Michael Baker till 20 år i fängelse sedan en amerikansk domstol funnit honom skyldig för ett bedrägeri som uppgick till 756 miljoner dollar, cirka 6 miljarder kronor.

Bolagets förre finanschef Michael Gluk dömdes samtidigt till 10 års fängelse och 1 miljon dollar i böter.

Gluk ska enligt domstolen under åren 2005 till 2009 ha placerat miljontals onödiga medicintekniska prylar hos bolagets återförsäljare i slutet av varje kvartal. Syftet skulle ha varit att få bolagets räkenskaper att framstå som bättre än vad de annars var.

De två direktörerna ska ha tjänat minst 22 miljoner dollar på affärerna.  Enligt vad som framgår av nyhetstjänsten Bloombergs referat av domen skulle omfattningen av hela bedrägeriet ha uppgått till 756 miljoner dollar, cirka 6 miljarder kronor.

Bedrägeriet upptäcktes 2008 efter att en intern undersökning i bolaget gett vid handen att bolagets ledning fuskat med räkenskaperna.

Bolagets aktier föll 42 procent i juli 2008 i samband med att företaget då berättade om att det skulle göra korrigeringar för de föregående sju kvartalen.

Två andra personer i ledningen för Arthrocare dömdes också till fängelse i augusti förra året. En av dem fick 6 år och åtta månaders fängelse medan den andre mannen dömdes till fem år i fängelse.

Svensken Tord Lendau satte sig, enligt Scibase prospekt, i styrelsen för ArthroCare redan 2001 och hade därmed ett ansvar för att räkenskaperna i bolaget skulle vara korrekta när de presenterades för finansmarknaden.

Lendau lämnade det amerikanska bolaget 2014.

Tord Lendau ville på torsdagen inte uttala sig om sitt ansvar i Athrocare.

Men han skriver i ett SMS till Affärsvärlden att han satt i styrelsen och även i den revisionskommitté ”som gjorde interrevisionen där allt kom fram plus restatement (korrigering, Affärsvärldens anm) som ställde tillrätta räkenskaperna. Tystnadsplikt och direkt olämpligt att jag uttalar mig. Hoppas du förstår och respekterar det.”

Tord Lendau har under de senaste tio åren suttit i styrelser i en rad svenska och utländska medicinbolag.

Han var under 1990-talet vd för Göteborgsbaserade börsnoterade Artimplant, som gick i konkurs för några år sedan.

Scibase, det bolag som nu är på väg att noteras i Stockholm på First North och där Lendau är ordförande, ska enligt planerna handlas på börsen från nästa vecka. Sista teckningsdag för den som vill köpa aktier i bolaget är i morgon fredag.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.