Ordkrig efter Elektas low-tech-uttalande

Medicinteknikföretaget Elekta kallade värsta konkurrentens teknik för low-tech. Här ger amerikanerna svar på tal.
Ordkrig efter Elektas low-tech-uttalande - elekta-unity-affarsvarlden-700_binary_6873358.png

Cancervårdsföretaget Elekta ligger efter värsta konkurrenten Viewray inom nästa generations linjäracceleratorer, så kallade strålkanoner, skrev Affärsvärlden i en artikel 22 september 2017. Medan Viewray har tillstånd att sälja de nya MRI-kanonerna (MRI står för magnetic resonance imaging eller magnetröntgenkamera, reds anm) både i USA och Europa så har Elekta ännu inte fått grönt ljus av kontrollmyndigheterna.

Viewray har sålt drygt 20 maskiner, kallade Mridian, medan Elekta har 16 förhandsbokningar på sin Unity. Prislappen på maskinerna, som gör det möjligt att se tumörer i realtid samtidigt som tumörerna behandlas med strålkanonen, uppgår till mellan 8 och 10 miljoner dollar, 64 till 80 miljoner kronor.

Elektas presstalesperson Gert van Santen konstaterar att Viewray är Elektas största konkurrent på området men enligt van Santen är Elektas utrustning ändå bättre än amerikanarnas:

– Viewray är ett litet bolag från Cleveland i Ohio. Det är inte riktigt möjligt att jämföra deras system med vårt. De använder sig av en low-tech MRI som gör att deras bildkvalitet äventyras, skrev van Santen i ett mejl till Affärsvärlden.

Påståendet att det amerikanska bolaget skulle vara low-tech upprör företrädare för det amerikanska bolaget som denna vecka befinner sig vid branschmässan Astro i San Diego i Kalifornien. Flera representanter för bolaget som Affärsvärlden varit i kontakt med under helgen säger att de ser uttalandet som ett ytterst oinformerat uttalande. Bakgrunden till upprördheten är att MRI-utrustningen som används i Viewrays Mridian kommer från Siemens och enligt bolagets representanter är den den bästa möjliga tekniken.

– Uppfattningen att Viewray och Siemens skulle producera någonting low-tech är absurd, skriver James F. Dempsey, grundare till och Chief Scientific Officer vid Viewray i ett mejl till Affärsvärlden.

– Det är avancerad teknik som ligger långt före konkurrensen, fortsätter Dempsey som menar att godkännandestämplarna från amerikanska kontrollmyndigheten FDA samt den europeiska CE-stämpeln är bevis nog för den saken.

Enligt de Viewray-personer som Affärsvärlden har varit i kontakt med tycks det alltså råda en missuppfattning om att en magnetresonanskamera som arbetar med ett högre kraftfält också skulle innebära att tekniken är mer high-tech. Några sådana samband finns inte enligt Viewray.

Elektas magnetfält når fältstyrkan 1,5 tesla medan Viewray når 0,35 tesla.

– Viewray valde en MRI med 0,35 tesla för att vägleda strålbehandlingen eftersom det skapar kvalitet i diagnosen och inte påverkar strålbehandlingen. Ett väldigt logiskt val, skriver James F. Dempsey som samtidigt nämner att en tidig forskningspartner till Elekta och Philips har publicerat uppgifter om att strålbehandlingar (Dose distribution i original, reds anm) har påverkats av högfälts-MRI:n.

– Inte ett så logiskt val, konstaterar James F. Dempsey.

Elektas presstalesperson Gert van Santen avfärdar påståendet att Elektas ännu inte godkända 1,5 tesla-maskin, kallad Unity, skulle ha problem med interferens, så att magnetfältet påverkar strålkanonens precision eller omvänt.

– Det har aldrig varit problem med vårt högfältssystem. Det är ett felaktigt påstående från Viewray. Tvärtom. Tester gjorda av våra (forsknings)konsortier visar att det inte förekommer någon interferens överhuvudtaget, säger Gert van Santen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.