Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oriflame pressas hårt av utvecklingen i Ukraina

2014-03-04 06:23

För Oriflame, där Ryssland och Ukraina är bolagets största marknader, slår deprecieringen av ländernas valutor stenhårt mot vinsten.

Redan under fjolåret drabbades bolaget hårt av valutaförsvagningar på tillväxtmarknader och hittills i år handlar det om en nedgång på motsvarande drygt 20 procent av rörelseresultatet, skriver Dagens Industri.

För varje procentenhet som rubeln och den ukrainska hryvnian tappar mot euron minskar Oriflames rörelseresultat före avskrivningar med 1,3 respektive 0,4 procent. Hittills i år har de två valutorna tappat cirka 11 respektive 19 procent mot euron, vilket alltså sänker sminkjättens rörelseresultat med 22 procent på årsbasis, skriver tidningen.

"Det är uppenbart att det påverkar vår verksamhet, och vi följer utvecklingen noga. Hur vi agerar vill vi gärna behålla för oss själva, men i den utsträckning som det är möjligt fortsätter vi med vår verksamhet", säger Johanna Palm, IR-chef på Oriflame, till tidningen. Ryssland är Oriflames största marknad med runt 30 procent av försäljningen, följt av Ukraina som står för 7-8 procent av intäkterna.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom