Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oro kring bopriser får fler att binda lånen

2019-01-14 11:47
Foto: TT

Osäkerheten på bostadsmarknaden stiger. Andelen hushåll som tror på stigande priser sjunker för fjärde månaden i rad medan fler tror på fallande priser.

Det visar banken SEB:s boprisindikator.

– Statistiken för de faktiska bostadspriserna står och väger och uppenbarligen är läget för hushållens förväntningar lika osäkert. Andelen av hushållen som tror på en uppgång är exakt lika många som de som tror på en nedgång, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

I januari var andelen som tror på stigande priser 36 procent, enligt indikatorn. Det är en minskning med 5 procentenheter jämfört med december. 36 procent av hushållen tror på fallande priser - även det en minskning med 5 procentenheter.

Boprisindikatorn, som visar skillnaden på andelarna, har i januari därmed fallit till 0 från 10 i december.

Andelen som tror på oförändrade bostadspriser är oförändrad på 21 procent.

I samtliga regioner förutom Stockholm minskar andelen som tror på stigande priser.

Enligt Magnusson präglas osäkerheten av Riksbankens räntehöjning i december och de efterföljande boräntehöjningarna.

Hushållen tror i genomsnitt att Riksbankens reporänta kommer att ligga på 0,22 procent om ett år, enligt SEB. Andelen som planerar att binda sin boränta inom den kommande tremånadersperioden ökar med 2 procent till 11 procent, vilket är den högsta siffran på sju år.

– Det är en effekt av samma resonemang. Man tror att räntan kommer att stiga, vilket får oss sugna att binda den, säger Magnusson.

Att binda hela eller delar av lånet kan, enligt honom, i nuläget vara ett klokt beslut för många hushåll

– Vi vet inte alls i vilken grad eller i vilken takt boräntorna kommer att stiga, men vi kommer troligen snarare att se högre än lägre räntor, säger Magnusson och tillägger att det kan vara bra att dela upp lånet på flera bindningstider för att optimera riskspridningen.

Undersökningen bygger på 1 000 intervjuer som gjordes under perioden 2 till 8 januari.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom