Oroligt kring nollstrecket

Stockholmsbörsen hade en initial stor nedgång på tisdagen i spåren av representanthusets nej till den amerikanska räddningsplanen. Men marknaden återhämtade sig därefter något.

Efter en dryg timmes handel låg index kring nollstrecket sedan bland annat de svenska bankerna rekylerat upp.

Klockan 10.15 var OMXS30 oförändrad till noteringen 774,4. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet vara så lågt som minus 3,2 procent efter fem minuters handel.

Bakom den stora nedgången direkt efter öppningen låg att börserna i New York föll kraftigt på måndagskvällen efter att representanthuset oväntade röstat nej till det räddningspaket för den finansiella sektorn som arbetats fram under helgen. Dow Jones tappade 7,0 procent, vilket var den största procentuella nedgången sedan handeln återupptogs efter terrorattacken den 11 september. S&P 500 föll med 8,8 procent, den största nedgången sedan börskraschen 1987, och Nasdaq Composite tappade 9,1 procent.

Även om kongressledare åtog sig att arbeta vidare för att till slut kunna komma fram till en lösning är oron stor för vilka konsekvenserna avslaget kan få. Anledningen till motståndet i representanthuset är höstens val, där samtliga ledamöter ska väljas, och att räddningsplanen saknar folkligt stöd.

President George W Bush träffade sina ekonomiska rådgivare på måndagskvällen, och han ska göra ett uttalande idag klockan 14.45. Det spekuleras om alternativa åtgärder, men det finns också förhoppningar om att senaten kan komma att anta en räddningsplan på torsdag, och skicka över den till representanthuset för en snabb ombehandling.

I Asien fortsatte nedgångarna under natten i spåren av det amerikanska representanthusets nej men det blev inte så farligt som många befarat. Nikkei 225 backade 4,1 procent efter att ha återhämtat delar av tidigare ännu större fall. Hong Kongs Hang Seng Index var som lägst 6,1 procent ned men slutade 0,3 procent högre.

I den svenska banksektorn var det överlag uppångar sedan initiala fall återhämtats. Swedbank A, som föll med 18 procent under måndagen, återhämtade sig med en uppgång på 6,1 procent till 87:25 kronor. Som lägst noterades aktien till 75:25 kronor, direkt efter öppningen. SEB A avancerade 2,9 procent till 106:50 kronor och Nordea klättrade 1,1 procent till 82:90 kronor. SHB A gick mot sektorn och tappade 0,3 procent till 154 kronor.

Av finansnyheter från utlandet finns att Irlands regering har beslutat att införa en bankgaranti som ska skydda all bankinlåning, säkerställda obligationer, och primära skuldebrev för ett flertal banker. Det fick Anglo Irish att stiga med 24 procent och Allied Irish lyfte 14 procent i Dublin.

Den belgiska banken Dexia har fått ett kapitaltillskott på 6 miljarder euro. Tillskottet kommer från myndigheter i Belgien, Frankrike samt de större aktieägarna i banken.

H&M föll med 6,8 procent 287 efter att klädjätten redovisat ett resultat före skatt för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal som var 9,8 procent sämre än väntat, enligt en prognossammanställning från SME Direkt. Inte heller försäljningen nådde upp till förväntningarna. Under kvartalet har H&M:s försäljning påverkats av en svagare detaljhandel på de flesta marknader.

– Det här var svagt på flera håll. Bruttomarginalen sjönk på årsbasis och augustiförsäljningen är åt det svagare hållet, säger en analytiker i en kommentar.

ABB steg med 3,2 procent till 129:75 kronor. Société Générale har höjt rekommendationen för ABB till köp, från tidigare behåll. Banken anser att ABB är det verkstadsbolag med mest attraktiv exponering mot långa cykliska marknader och att mer än 40 procent av försäljningen utgörs i tillväxtmarknader.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG