Orsaken bakom OW Bunkers snabba konkurs

Den snabba konkursen i det noterade Altorbolaget OW Bunker ser på ytan oförklarlig ut. Affärsvärlden berättar i senaste numret hur det kunde gå så illa så snabbt.

Vad många aktieägare inte hade förstått var att oljehandelsbolaget OW Bunker till stora delar var ett finansieringsbolag.

Bolaget hade ofta 25 dagars kredit när företaget köpte oljan från raffinaderierna, medan OW Bunkers kunder hade 30 dagars kredit, och ibland upp till 60 dagars kredit, enligt en källa.

Att bolaget låg oskyddat i flera dagar, ibland upp till en månad, gjorde inte så mycket eftersom bolaget hade rätt att konfiskera fartyg från den kund som inte betalade.

Men i Singapore körde OW Bunker ett annat upplägg, med så kallad sleeving (läs mer om detta i artikeln). Där hade bolaget inga fartyg som säkerhet, i stället gav bolaget krediter utan säkerheter.

Dessutom handlade OW Bunker med oljepapper. Sin egen olja säkrade OW Bunker på marknaden i en korridor med ett golv och ett tak. När så oljepriset föll dramatiskt under sommaren och hösten blev bolaget pressat. Och då oljepriset föll genom golvet på säkringarna skenade förlusten till drygt 1 miljard svenska kronor. Samtidigt fick bolaget problem med sitt Singaporeupplägg då en kund, som fått köpa olja utan säkerheter, inte kunde betala en skuld på nästan 1 miljard kronor.

När bankerna drog bort kreditlinorna den 5 november fick bolaget inte längre 25 dagars kredit hos raffinaderierna. Två dagar senare var konkursen ett faktum.

– Så fort du tappar din kredit är du körd, säger en källa som kan marknaden.

Men huvudägaren Altor, som pressade bolaget att öka omsättning och vinst, tjänade miljarder på noteringen i våras.

Detta är en kort version av reportaget ”Risk i lasten” om OW Bunkers konkurs. Artikeln publicerades i senaste numret av Affärsvärlden, som kom ut 26 november. Prenumeranter kan logga in och läsa hela reportaget här.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.