Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Orsaken bakom Scania-raset

2011-02-03 07:15

En förstärkning av kronan leder till en mångmiljonsmäll för Scania. Det skriver Realtid.se. Så påverkas resultatet av kronan.

Varje procentenhet som kronan stärks med kan ge Scania en valutasmäll på 250 miljoner kronor. Den insikten fick aktien att tokrasa på onsdagskvällen. Det är webbtidningen Realtid.se som fått siffran bekräftad av Scania.

Scania-aktien steg först efter rapportsläppet på onsdagen för att sedan rasa rejält. Vid 16-tiden hade aktien fallit med 5,85 procent.

VD Leif Östling förklade Scania-aktiens ras med att marknaden haft svårt att se vilka effekter som den starka kronan kan få på resultatet framöver.


Till Realtid.se ger Scania mer precisa besked om den starka valutans potentiellt negativa påverkan på resultatet.
För varje procentenhet som kronan stärks mot Scanias viktigaste handelsvalutor påverkas resultatet negativt med 250 miljoner kronor.

Under 2010 bidrog Scanias valutasäkring positivt till rörelseresultatet. Men i slutet av året bestämde sig Scania för att sluta skydda sig mot framtida valutarörelser.

Bolaget skriver i bokslutet att den starka kronan kommer att ge ”mer uttalade” negativa effekter på resultatet redan under första kvartalet 2011.

Är det för dyrt att försäkra sig mot valutaeffekter?
– Det har tidigare varit både en bra och en dålig affär för Scania, säger Per Hillström IR-chef på Scania.

Så varför gör ni det inte längre?
– Tidigare har det lett till stora kast i resultatet. I dag har vi 6-8 veckors levereanstid på ett chassi - mot tidigare 8 månader. Då var valutarisken betydligt högre. Just nu försäkrar vi oss inte mot valutaeffekter - men det betyder inte att vi inte kommer att göra det i framtiden, säger Per Hillström till Realtid.se

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom