Osäkert inför Bank of Englands räntebesked

Bank of England, BOE, väntas lämna styrräntan oförändrad då banken lämnar räntebesked på torsdag klockan 13.00, tillsammans med en ny inflationsrapport.
Osäkert inför Bank of Englands räntebesked - bank-of-england-boe-700_binary_6947279.jpg

Av 61 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknar 44 med att styrräntan lämnas oförändrad på 0,75 procent, medan 17 spår en sänkning med 25 punkter. Programmet för tillgångsköp väntas av samtliga ligga kvar oförändrat.

Men osäkerheten kring räntebeskedet är större än vad som brukar vara fallet så här nära själva räntebeskedet och marknaden prisar i nuläget in cirka 60 procent sannolikhet för att det ändå blir en sänkning med 25 punkter.

En potentiellt viktig pusselbit saknas ännu för investerare som noga granskar inkommande brittisk data, nämligen rapporterna från BOE:s nätverk av nära 30 ”agenter” över hela landet som håller hemliga samtal med företag och samhällsorganisationer.

Agenternas rapporter kan, enligt Bloomberg, vara en nyckelfaktor för BOE:s ränteråd, MPC, då de inför torsdagens räntebeslut ska försöka bedöma om det ekonomiska sentimentet i landet har studsat tillbaka efter parlamentsvalet i december.

BOE-företrädare har återkommande citerat uppgifter från agenterna i tal och möten de senaste åren och en medlem av nätverket brukar också vanligtvis uppdatera MPC före dess beslut.

Den senaste månaden har både BOE-chefen Mark Carney och BOE-ledamoten Michael Saunders, som redan förordar en räntesänkning, lyft fram agenternas rapporter.

”Under de kommande veckorna kommer MPC att noga se på undersökningar över förtroendet hos näringslivet och hushållen… inklusive uppgifter från våra agenter”, sade Carney till exempel den 9 januari.

Saunders sade att ”vi kommer att veta mer de kommande veckorna och månaderna”, när han tillfrågades om räntebeslutet och ekonomin i förra veckan.

”Bank of Englands agenter gör hela tiden undersökningar av företag och matar tillbaka den informationen till oss för att ge oss en känsla för vad som händer”, sade Saunders.

En serie svaga brittiska data i år, tillsammans med duvaktiga uttalanden från vissa BOE-företrädare, har spätt på förväntningarna om en räntesänkning den 30 januari och även efter en oväntat stark arbetsmarknadsrapport i förra veckan så prisar alltså marknaden in en sannolikhet på drygt 60 procent för att BOE sänker.

Både investerare och prognosmakare kommer dock att sväva i ovisshet om uppgifterna från agenterna till dess att räntebeslutet tillkännages och de kan ta del av det avsnitt i den penningpolitiska rapporten som inkluderar en sammanfattning från agenterna.

Det betyder att den mest aktuella ekonomiska datan som publicerats, fredagens PMI-utfall (som var starkare än väntat), kanske inte var så avgörande som många tror.

Det förhöjda fokuset på agenterna nu, mellan parlamentsvalet och den 31 januari då Storbritannien ska lämna EU, speglar den hållning som togs förra året då BOE-företrädarna riktade ökad uppmärksamhet mot agenternas rapporter då brexitförhandlingarna förvrängde data.

”Den pusselbit som saknas fram till mötet den 30 januari kommer att vara datan som MPC får från BOE:s agenter. Om räntebeslutet balanserar på en knivsegg så kan den informationen få balansen att tippa över för vissa ledamöter”, säger Dan Hanson, Bloomberg Economics.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets