Osäkra lån stor risk för svensk ekonomi

Den stora ökningen av osäkra lån innebär en stor risk för svensk ekonomi.

Blancolån till hushåll, det vill säga lån utan säkerhet och med högre ränta, har ökat stort under det senaste decenniet: från 171 miljarder kronor 2010 till 280 miljarder 2020, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Lån med andra säkerheter än bostäder har stigit till totalt 515 miljarder kronor, skriver Dagens Industri.

De växande konsumtionslånen liknar situationen som utlöste finanskrisen 2008, menar Jan Häggström, tidigare chefsekonom på Handelsbanken.

– I båda fallen lånar man ut till kunder med låg kreditvärdighet och finansierar det delvis på obligationsmarknaden. När det visar sig att kunderna inte kan betala så går det inte heller att ge ut obligationer. Då faller hela finansieringsmodellen, vilket vi nu ser tecken på sker även i Sverige, säger han till DI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco