Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oscar Properties ordförande nekar till brott

2017-09-28 15:33
Oscar Properties styrelseordförande Jakob Grinbaum. Foto: SBAB

Oscar Properties styrelseordförande Jakob Grinbaum, vice styrelseordförande i såväl SBAB som Fjärde AP-fonden, har suttit gripen som misstänkt för finansmarknadsbrott, uppger Dagens Industri.

Finansmarknadsminister Per Bolund ser misstankarna som problematiska för att sitta i statliga styrelser.

Själv nekar Grinbaum och säger att det finns en naturlig förklaring.

Gripandet skedde tidigare i veckan och efter förhör släpptes Grinbaum på torsdagsförmiddagen, enligt tidningens källor.

– Misstankarna gäller grovt insiderbrott och förundersökning pågår, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på EBM, till TT.

Själv säger han sig inte ha gjort något fel.

– Han nekar till det här, det finns en naturlig förklaring, säger Jacob Grinbaums advokat Hans Strandberg.

Normala affärer

Det handlar, enligt Grinbaum, om normala affärstransaktioner och han nekar med bestämdhet till att ha haft insiderinformation, berättar Strandberg.

Fjärde AP-fondens ordförande Sarah McPhee bekräftar för TT att hon fått information om det inträffade och att hon talat med Grinbaum på torsdagen.

– Men vi har inte hunnit prata tillräckligt och det är väl egentligen han som ska kommentera, säger hon till TT.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser allvarligt på uppgifterna.

– Misstankar om ekonomisk brottslighet är något som regeringen generellt ser oerhört allvarligt på. Vi söker nu kontakt med Jacob Grinbaum för att höra hans syn på saken och sedan får vi se hur vi går vidare, säger Bolund till TT.

Stort ansvar

– Har man en position som att sitta i styrelsen för en AP-fond så har man ett stort ansvar att förstärka förtroendet för hela pensionssystemet och då kan sådana här misstankar vara problematiskt, fortsätter Bolund.

Bolund säger att han själv, eller departementet, inte har haft kontakt med SBAB eller Fjärde AP-fonden ännu, men att det snart kommer att ske.

Jacob Grinbaum är också styrelseordförande i det börsnoterade fastighetsbolaget Oscar Properties. Dess huvudägare Oscar Engelbert skriver i en kort kommentar:

"Jakob har varit ordförande i bolaget sedan 2012 och jag har aldrig haft någon anledning att tvivla på hans omdöme", skriver Engelbert.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom