Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Oseriösa företag bakom fler konkurser

2019-01-03 07:14

Antalet konkurser ökar bland företag som kan misstänkas för bedräglig verksamhet, enligt UC. "Det är en kraftig indikation på att det fuskas mer med bolag", säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget.

Sedan två år tillbaka arbetar UC med att hitta varningssignaler på när företag används som brottsverktyg.

– Andelen bolag som fastnar i våra kontroller har ökat till vart fjärde bolag, mot tio procent av alla konkursade bolag för två år sedan, säger Richard Damberg.

Efter flera år med sjunkande antal konkurser har de i stället ökat under 2017 och 2018, trots högkonjunkturen. En av förklaringarna till trenden tror Richard Damberg är just att antalet bolag som används i oseriöst syfte har ökat.

– Andelen bolag med betalningsanmärkningar har legat ganska konstant, eller sjunkit. Men antalet bolag med skuldsaldo hos Kronofogden har ökat kraftigt, säger han.

En varningsflagga höjs vid olika tecken som visat sig vara indikationer på bedräglig verksamhet. Det kan handla om företag med stor omsättning, men ingen personal eller som inte har registrerat sig för redovisning av moms eller arbetsgivaravgifter.

– Vi tittar på parametrar som inte stämmer överens med varandra, orimligheter i enskilda bolag, säger Richard Damberg.

De oseriösa företagen kan exempelvis ha använts för att beställa varor utan avsikt att betala och för att begära återbetalning av moms med fiktiva kostnader som underlag. Konkursen kan också utnyttjas för att begära utbetalningar från den statliga lönegarantin.

Möjligheterna att upptäcka och spåra brottslighet i en konkurs kan vara begränsade och därför kan konkursen i sig vara ett sätt att försöka dölja den ekonomiska brottsligheten.

Oseriösa företag förekommer i alla branscher. Faktorer som har påverkat utvecklingen är den avskaffade revisorsplikten och hård belastning hos utredande instanser som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och polisen, som helt enkelt inte hinner med, tror Richard Damberg.

– Det finns flera saker i samhället som har underlättat utvecklingen, säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom