Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Otroliga affärsmöjligheter"

Dunross & Co har haft det kämpigt under året, men vd Sven Norfeldt ser stora möjligheter framöver.

- Man behöver inte vara Einstein för att se att om man är involverad i den typen av bolag som vi är inne i så slår dessa tider ganska hårt. Framförallt så tror jag att nedgångarna i de papper vi har beror mer på deleveraging än på själva verksamheten i bolagen. Allting har fått stryk idag, säger den Sven Norfeldt, vd på valueorienterade Dunross & Co, till Nyhetsbyrån SIX.

- Bankerna vill ha upp säkerheten i systemet och då är det klart att de får upp den genom att sälja mer av emerging markets-bolagen. Detta skapar i sin tur otroliga affärsmöjligheter. Man önskar att man vore en riktig Joakim von Anka nu och bara kunde ösa in pengar i de här bolagen. Vi köper varje dag i bolag med p/e-tal ner mot 1,7 och börsvärden motsvarande halva kassan. Sannolikheten talar för att det där blir bra till slut, säger Sven Norfeldt.

Under 2007 redovisade Dunross ett starkt resultat om 640 miljoner kronor. Bolaget konstaterar att årets förlust blir betydande.

- Vi har haft en avkastning på närmare 40 procent per år under tio år. Det är klart att förr eller senare så kommer ett dåligt år. Det här kommer att bli ett sådant år. Vi gjorde en fantastisk vinst förra året och jag kan säga att den förlust vi gör i år kommer inte vara i närheten av den storleken, säger Sven Norfeldt som ser ett trendbrott på börsen framöver.

- Vi tror nu att börsen kommer att dela sig. Så här långt har allting bara gått nedåt, men det är dags för de bolag som är fundamentalt starka att börja prestera bättre.

Dunross-vd:n tror samtidigt att statliga satsningar runt om i världen kommer att skapa möjligheter i vissa sektorer.

- På längre sikt ser vi mer Keynesianism. Alltså större statlig inblandning i ekonomierna och vi tror att det främst sker i form av infrastruktursatsningar. Det kommer i Europa men framförallt i USA och jag tror kanske allra mest i Kina, säger Sven Norfeldt och pekar ut att det kan skapa möjligheter för många svenska bolag som ligger i dessa branscher.

En bransch som investmentbolaget har en betydligt mer pessimistisk syn på är bank och finans.

- Bankerna är billiga idag, men det kommer att vara en väldigt seg historia. Å ena sidan kan man ta hutlöst betalt idag med den brist på likviditet som råder, vilket skulle kunna tala för en god utveckling på kortare sikt. Å andra sidan har bankerna en lång resa innan de blir intressanta igen, säger Sven Norfeldt och tillägger att man även ser en uppförsbacke för delar av kemiindustrin och hårt belånade verksamheter.

- Baskemi där det finns stor överkapacitet ser det mörkt ut för. Även bolag med stor skuldsättning, får det tufft nu. De kommer att bli klämda från alla möjliga håll i banksystemet idag.

Den senaste tidens kraftiga nedgång på finansmarknaden borde även prisa in de sämre balansräkningarna.

- I normala fall skulle jag säga ja, men allting har gått ned oerhört mycket idag. Så det är ändå en hel del bolag som har väldigt goda kassasituationer som har drabbats lika hårt. Det finns bolag idag som tappat 80 procent som är högt belånade samtidigt som ett annat bolag har tappat lika mycket och värderas långt under sitt egna kapital. Den senare lockar oss, säger Sven Norfeldt.

Det Göteborgslokaliserade investmentbolaget, som har stora delar av sina innehav på tillväxtmarknader, har varit aktiva på den svenska aktiemarknaden under hösten.

- Vi har ökat i vissa bolag - exempelvis i Vostok. Vi gick in i Boliden också, men har lämnat igen. Det beror till viss del på att vi har reviderat vår syn på råvaror och på grund av att bolaget har stora skulder, säger Sven Norfeldt.

Dunross har normalt en placeringshorisont på 5-10 år och handlandet i Boliden är att se som ett undantag.

- Vi hade lite mer top-down tidigare och har förändrat den synen under sommaren till att bli mer bottom-up. Strategin styr inte lika mycket utan det blir mer utifrån bolagen, säger Sven Norfeldt.

Johan Högberg

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom